Wpis z mikrobloga

Dostałem dzisiaj PIT od swojego pracodawcy i coś mi się nie zgadza. Z racji tego, że nie mam ukończonego 26 roku życia należy mi się zwrot zaliczki na PIT. Nie podpisywałem nic związanego z tym, aby pracodawca wypłacał mi zaliczkę PIT razem z wypłatą, tylko liczyłem na zwrot tych pieniędzy w formie zwrotu podatku.
Przychód: 15750,00 koszty uzysk:778,75 Dochód: 14971,25 Zaliczka: 931,00
Od dnia 1.08.2019
Przychód: 11250,00 Koszty uzysk: 222,50 Dochód: 11027,50 Zaliczka: 0,00

Czyli rozumiem poniższe kwoty można interpretować, jakbym dostawał ową zaliczkę na PIT razem z wypłatą tak?
#pracbaza #ksiegowosc #pit
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi-tek: Wówczas była to najniższa krajowa 2250,00zł. Nie dostałem żadnego aneksu do umowy. Jak pisałem chciałem, po prostu dostać te pieniądze w formie zwrotu podatku, ponieważ istniała taka możliwość.
  • Odpowiedz
Też sprawdzałem na tej stronie, tylko ja po prostu tej kwoty nie dostawałem do ręki. Widziałem po prostu 1 673,78 zł miesięcznie.
  • Odpowiedz
@TotalDisaster: 1) sprawdź formę umowy (dzieło, zlecenie, umowa o pracę) potem czy masz status studenta, na koniec kwote brutto na umowie, jak masz netto to nie masz zwrotu krótko mówiąc. potem wchodzisz na wynagrodzenia.pl i sobie liczysz ile powinno przyjść każdego msc i porównujesz z przelewami - To się MUSI ZGADZAĆ
  • Odpowiedz
@nico1995: Teoretycznie on Ci tym krzywdy nie robi bo tej kasy sobie nie zabiera. Jeżeli masz na umowie kwotę netto to nawet nie musi Ci o tym mówić. Nawet jak Ci wypłacił to mu nie możesz nic zrobić.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Dostawałem wypłatę do ręki, kwota wypłaty 1 633,78 PLN przez cały rok. W umowie jest zapis pracownikowi przysługuje wynagrodzenie w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę.
  • Odpowiedz
@nico1995: To idź do szefa i nawet jeśli to powinieneś dostawać wyższą kwotę. 1673,78 wg wyliczeń ale tego nie jestem pewny bo kalkulator liczy w oparciu o przepisy na dzien dzisiejszy. A w umowie masz netto czy brutto bo dalej nie odpowiedziałeś.
  • Odpowiedz
Nie ma zapisu brutto czy netto, jest tylko zapis ja pisałem wyżej. "pracownikowi przysługuje wynagrodzenie w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę. " Tam na tej stronie można przestawić na zeszły rok wychodzi tyle ile dostawałem
  • Odpowiedz