Aktywne Wpisy
WhyGuys +41
Mam pytanie do fajnopolaków. Co wam takiego PiS zrobił? Spełniał obietnice wyborcze, obniżył wiek emerytalny do tego przed Tuska, dał dla rodzin 500+ co jest jakby zwrotem z podatku, a teraz podwyższył do 800+, dał młodym do 26 roku życia niepłacenie podatków, nie wpuszczał imigrantów, nie dal się trzymać UE za mordę, mamy potężne wzmocnione wojsko, że ruskie boja się nawet mrugnąć w nasza stronę. Kompletnie zapomnieliście co #!$%@? pan Donald, ale
winsxspl +133
BitComet uruchomiony w tle...
#winsxswspomina
#winsxswspomina
Zakupy:
Sklepowa szynka peklowana około 800/900gr
Zioła świeże
Glazura (jak na zdjęciu poniżej)
Sprzęt:
Cyrkulator termiczny (ja używam Anova)
2 worki próżniowe
Maszyna do pakowania próżniowego
Większy pojemnik do gotowania
Czas kąpieli: 3 godziny 30minut
Temperatura: 64°C
1. Przygotowanie:
Wyjąć z opakowania, osuszyć, zamknąć na nowo w worku próżniowym. Ja owiązałem wcześniej, zrobiły się fajne wzorki :) dodatkowo zamknąłem w 2 worki, pierwszy miał problem się zamknąć z powodu dużej ilości wody z szynki.
2. Kąpiel wodna:
Czas 3 godziny 30minut temperatura 64°C wkładamy do pojemnika, gdy będzie gotowa woda i idziemy na dobry film :)
3. Przygotowanie przed pieczeniem:
Po kąpieli wyciągamy i niech troszkę ostygnie następnie odlać wywar, może posłużyć do zrobienia ramen, jest to też dobra baza do każdej zupy lub na sos. Otworzyć worek, wyjąć zbędne rzeczy i osuszyć.
4. Glazurowanie:
Trochę można się pobrudzić, polecam pędzelek i rękawiczke, glazure ładnie rozsmarować i zostawić na chwilę zanim piekarnik się nagrzeje.
5. Pieczenie około 30 minut w 220°C
Podczas pieczenia często kontrolować ponieważ może się to zachować inaczej w innym piekarniku, mój to stary trup i czasami u kogoś mogło by się przypalić gdyby nie częsta kontrola, wtwdy temperatura w dół i kontrolować. Najważniejsze przypiec z każdej strony, a najbardziej z górnej aby szyneczka ładnie się prezentowała i miała zapieczoną górę.
6. Na noc do lodówki lub na ciepło:
Zostawić na noc w lodówce i na rano będzie cudowna krucha i soczysta szynka do śniadania.
Akurat ciepłej nie kosztowałem, ale czuć że bardzo dobra, do obiadu porządny kawałek z ziemniakami, sosem i warzywami będzie w sam raz :)
//Jeżeli nie macie zamiaru od razu użyć można nie otwierać, schować do lodówki i trzymać 3/4 dni, potem podgrzać przez 15m w 64°C i wtedy do piekarnika.
Szynka jest trochę klejąca do palców podczas krojenia ale to dzięki glazurze, bardziej zapieczona była by chrupiąca.
Można trzymać kilka dni.
W razie pytań śmiało pisać.
Zdjęcia w komentarzach (✌ ゚ ∀ ゚)☞
A ja zapraszam do śledzenia (งⱺ ͟ل͜ⱺ)ง #glodnyjakwilk gdzie na pewno pojawi się więcej przepisów, a obecnym na tagu bardzo dziękuję (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
#gotowanie #gotujzwykopem #gotowanietomojapasja ciekawe jak by taką szynke po kąpieli uwędził zmaiast zapiekł w piekarniku #wedzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Chrzonszcz dziękuję prezent od różowej ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Eskeel ( ͡º ͜ʖ͡º)