Wpis z mikrobloga

#linuxmint #linux #mint #blender
Mirki z linuxa i pochodnych, potrzebna pomoc w konfiguracji programu OpenShot Video Editor. Zainstalowałem program i działa, z tym nie ma problemu. Ale mam problem z próbą tworzenia animowanych napisów jako tytułu filmów. Program twierdzi że trzeba zainstalować Blender, co uczyniłem. Jest zainstalowany ale OpenShot twierdzi że mam wpisać ścieżke do Blendera. No to znalazłem coś w lokalizacji /usr/bin/blender - nie działa. No to /usr/share/blender - nie działa. No to /usr/share/applications/blender.desktop - nie działa. Kurta na wacie, co mam tam wpisać żeby zadziałało?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wiskoler_double: Wydaje mi się, że wystarczy w to pole wpisać po prostu blender bez żadnej ścieżki (jeśli blender jest oczywiście zainstalowany a nie wersja portable na dysku).
  • Odpowiedz
@Wiskoler_double: No tak, ale np w Blenderze możesz podać ścieżkę do zewnętrznego edytora grafiki, co bardzo fajnie działa i w tej ścieżce wpisałem po prostu krita i działa, Krita odpala się i importuje plik z Blendera jak kliknę Edit Externally w module do tworzenia textur. Oczywiście rozumiem, że tu może to tak nie działać, ale dziwne /:
  • Odpowiedz