Wpis z mikrobloga

W listopadzie zamówiłem sobie pakiet do badania DNA od #myheritage, po niemal trzech miesiącach od wysłania mojej próbki dzielna Poczta Polska doręczyła przesyłkę do laboratorium.
W każdym razie, ciekawy jestem wyniku badania. Wiem tylko tyle, że moja rodzina od co najmniej kilku pokoleń mieszkała w centralnej Polsce, mam ukraińsko brzmiące (choć spolszczone) nazwisko.
Jeśli jesteś ciekawy czy warto zapłacić $40 za test i co da się wyczytać z naszego DNA to zapraszam do plusowania tego wpisu, osoby pulsujące zawołam za 3-4 tygodnie kiedy będą wyniki.
Co więcej, nieprzetworzone dane zamierzam wrzucić do kilku innych portali które na ich podstawie pokażą więcej ciekawostek, więc będzie to też przegląd możliwości innych narzędzi.
#dna #nauka #ciekawostki #genealogia
exploti - W listopadzie zamówiłem sobie pakiet do badania DNA od #myheritage, po niem...

źródło: comment_1581705561iKyJiWDrmSUXzMJAdIE8ZR.jpg

Pobierz
  • 113
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@exploti: to nie policja, twoje DNA nie jest im potrzebne po to, żeby łapać przestępców. Twoje DNA jest im potrzebne żeby sprzedawać je kazdemu kto zaoferuje za nie trochę grosza, w tym wszelakim Ziebom żeby mogli pod ciebie profilować reklamy
  • Odpowiedz
@piwniczak: co ciekawe firmy udostępniają swoje bazy policji w USA, więc jest im to też do tego potrzebne. Zazwyczaj pozwala to znaleźć rodzinę przestępcy i zawęzić krąg poszukiwań, nawet w dawno zamkniętych sprawach.
A co do reklam, może tak w przyszłości być. Nie widzę samych zagrożeń, ale też możliwości. Jeśli zareklamują mi jogurt który będzie mi smakował ze względu na moje DNA to chętnie będę go pił. Sam zajmuję się
  • Odpowiedz
@exploti: Co, przecież te próbki musza dotrzeć w krótkim czasie do laboratorium. Ja robiłem w guglu / 23andme i szedł kurier do stanów tego dnia co wymaz robiłem.
  • Odpowiedz
@exploti: Jestem z pochodzenia w jednej którejś Żydem, do tego sporo info od strony ojca którego nie znałem. Mam kod genetyczny na pendrive parzyłem choroby i takie tam. Odezwali się do mnie kuzyni biologiczni mam ich nawet sporo. Wiem tez o nałogach takich tam bez testów bym wiedział bo większość rzeczy się zgadza . Z ciekawostek to mam nietolerancję czegoś tam z marchewki u mnie idzie odrazu w tłuszcz.

W
  • Odpowiedz
@mdphp: @exploti: ja sie nie zdecydowalem. Prywatna firma posiada, Twoje najbardziej intymne dane. Wyobrazam sobie sytuacje, kiedy ktos nie dostanie pracy, ubezpieczalnia nie ubezpieczy na zycie, bank nie da kredytu, nie wiadomo dlaczego- a dlatego ze w genach danej osoby jest sklonnosc do choroby, nerwicy, nalogow itp a firmy kupily baze DNA. Dzisiaj z genomu juz mozna wiele odczytac, a za kilka lat kto wie? Dzieciak nie zostanie
  • Odpowiedz
@exploti ja dostałem wyniki kilka dni temu. Generalnie oprócz pochodzenia etnicznego, dostałem zestaw ponad 2500 osób z którymi jestem spokrewniony. Czy warto? Jako ciekawostkę raczej tak i tyle.
  • Odpowiedz