Wpis z mikrobloga

PZU zmierza przenieść swoją centralę do budowanego przez Skanskę wieżowca Y, w warszawskim kompleksie Generation Park. Ubezpieczyciel z deweloperem podpisali list intencyjny, który zawiera deklarację procedowania i podpisania umowy najmu do dnia 29 maja bieżącego roku. Na przenosiny trzeba będzie wydać ponad 85 mln zł, zaś koszty najmu przez dziesięć lat wyniosą około 805 mln złotych. Szczegóły tutaj

#polska #warszawa #nieruchomosci #finanse
Projekt_Inwestor - PZU zmierza przenieść swoją centralę do budowanego przez Skanskę w...

źródło: comment_15808324535sp1QcSnIePcPbhI7gwxs4.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co się zawiera w koszcie przenosin, że tyle to kosztuje?

@marian1881: adaptacja biura. Jak moja była firma przenosiła się na nowe miejsce to koszt adaptacji przestrzeni dla 200 programistów wyniósł 3mln zł.
  • Odpowiedz
zaraz zaraz, za 800kk podejrzewam, że da się kupić taki biurowiec na własność.

@analboss: nie w takich lokalizacjach to raz. Dwa, ze trzeba by na raz wyrzucic hajs albo pożyczyć. A tak stały koszt :)
  • Odpowiedz
@Anakee: Co to znaczy? Wszystkie biurka, fotele i cały inny sprzęt łącznie z ekspresem do kawy kupuje się nowe czy co? Nie potrafię sobie wyobrazić co miałoby tyle kosztować. Rozumiem, że trzeba zrobić kuchnię, ale w łazienkach chyba kible są już na wyposażeniu tak jak klima czy zlewy.
  • Odpowiedz
@marian1881: biurka, kompy, monitory były zabrane (i tak zresztą sa leasingowane). Ekspresów do kawy też się nie kupuje: je też się leasinguje :) firma wstawia maszynę i odpowiada za ziaranka, serwisowanie. Jak się popsuje to podmieniają na inną. Nie widziałem dokładnych wyliczeń, ale wszystkie meble poza biurkami robione na zamówienie, sale konferencyjne też kosztują.
  • Odpowiedz
  • 0
@Masteriks ja zasadniczo nie pisałem o ubezpieczaniu się u siebie, tylko w ogóle.
A ubezpieczanie się u siebie też może mieć sens finansowo-podatkowy, bo inaczej się księguje wtedy koszty.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Projekt_Inwestor: szkoda ze nie poinformowali co z pzu tower, budynek mial byc hotelem a siedzi w nim pzu, Dlatego tez sie przenosza. Pozniej maja wrocic na ten adres i mam nadzieje ze do nowego 200 metrowego wiezowca
  • Odpowiedz