Wpis z mikrobloga

#wordpress #webdev

czy tworzenie stron wordpress w frameworku Sage jest trudne? czy trzeba nauczyć się programowania? nie wiem czy w ogóle podchodzić do tego. chciałbym wycisnąć z wordpressa nieco więcej niż gotowe szablony na themeforest. czy mając opanowane html/css bez umiejętności programowania w ogóle do tego podchodzić? mógłbym poświęcić max. kilka godzin tygodniowo by się uczyć, ale czy to wystarczy by w miare szybko stworzyć stronę w oparciu o Sage?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ian: źle stawiasz pytanie. Dla każdego kto się wgryzie temat jest to łatwe. Dla Ciebie pewnie będzie trudne, bo jednak jest trochę do nauczenia. Szablony z TF, szczególnie te popularne często są bardzo rozbudowane, tworzone i rozwijane miesiącami, czasem latami, często zintegrowane z builderem rozszerzając jego funkcjonalność. Jak chcesz tworzyć cokolwiek, nawet mniej zaawansowanego to znajomość JS i PHP będzie koniecznością. "Frameworki" do tworzenia motywów zapewniają tylko pewne, powtarzalne rzeczy,
  • Odpowiedz
@zwierzak40: ok, czyli rozumiem, że łatwiej jest dokonać nawet dużych modyfikacji istniejącego szablonu niż wgryzać się w Sage i tworzyć od zera? I znajomość JS i PHP jest niezbędna w obu przypadkach.
  • Odpowiedz
czyli rozumiem, że łatwiej jest dokonać nawet dużych modyfikacji istniejącego szablonu

@Ian: Ucząc się najpierw Sage w ogóle będziesz miał problem z z modyfikacją istniejących rzeczy nie mających Sage. Sage służy do zwiększenia wydajności i wygody i pewnie warto się jego nauczyć, ale na start polecałbym raczej zrozumienie tematu bez Sage, bo potem nie będziesz w stanie oddzielić Sage od Wordpressa.

To jak kiedyś z jQuery - ludzie tak bardzo
  • Odpowiedz
@zwierzak40: sorki że tyłek zawracam po 5 dniach, ale dodałem wpis do ulubionych i dopiero dzisiaj do niego wróciłem. W takim razie jaką ścieżke dla stażysty Frontend polecasz? HTML -> CSS - > JS -> i co dalej? Czy osobiście polecasz jakąś konkretną ściężkę nauki?
  • Odpowiedz
@Jednorybek: Myślę, że mniej więcej droga opisana tutaj:
https://levelup.gitconnected.com/the-2020-web-developer-roadmap-76503ddfb327

Z ewentualnym nakierowaniem na konkretne frameworki w zależności chociażby od preferencji firmy, w której chce się pracować, rodzaju projektów czy od popularności frameworków w miejscu (geograficznie), w którym chcemy pracować (czasem rozbieżności potrafią być naprawdę ogromne!).

Moim zdaniem jedyny słuszny model to praca na żywo z bieżącym szukaniem rozwiązań. Świat IT ma taką zaletę, że jest dużo osób chętnie dzielących się
  • Odpowiedz