Aktywne Wpisy
SaintWykopek +96
Fajny ten nowy serial "1670", polecam oglądać póki jeszcze wisi na #netflix ( ͡º ͜ʖ͡º)
,,Mnie też nikt nic nie dał za darmo! Wszystko musiałem sam odziedziczyć!"
„Rozmiar nie ma znaczenia. Tak mówią Ci z małymi wsiami"
,,Co zaczyna się na Ży i po cichu włada Polską?" - "Żydzi?" - "Żyto..."
,,- Jak się nazywa uprzedzenie do Żydów?
- Antysemityzm
- a do chłopów?
- patriotyzm" xD
,,Mnie też nikt nic nie dał za darmo! Wszystko musiałem sam odziedziczyć!"
„Rozmiar nie ma znaczenia. Tak mówią Ci z małymi wsiami"
,,Co zaczyna się na Ży i po cichu włada Polską?" - "Żydzi?" - "Żyto..."
,,- Jak się nazywa uprzedzenie do Żydów?
- Antysemityzm
- a do chłopów?
- patriotyzm" xD
SaintWykopek +10
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #zakwas #chleb #chlebdyniela
"The influence of cold storage on sourdough cultures, and the biological changes affecting cultures held under extended refrigeration, has been incompletely studied, but it is a topic of importance to bakers, particularly those who
Wszystko zależy od dojrzałości zakwasu. Im jest starszy tym bardziej odporny i dłużej wytrzyma bez karmienia w warunkach chłodniczych. Młody zakwas może już sobie w takim przypadku nie poradzić. W temperaturze pokojowej już trzeba karmić regularnie bo mikroflora jest uaktywniona, szybciej metabolizuje i jest najbardziej narażona na atak pleśni.
Druga sprawa to tez rodzaj mąki na jakiej prowadzi się zakwas. Najszybciej i najłatwiej zakwaszają się mąki wysokiego wyciągu,