Jestem w miarę nowy w bashu i linuxie i potrzebuję porady. Potrzebuję napisać skrypt, który będzie wykonywał zadaną przeze mnie komendę w terminalu. Chodzi o wyszukiwanie pewnych wartości na zewnętrznym serwerze. Komenda ma w sobie część z datą (wyszukuje konkretnych rekordów po dacie) w formacie TDYYYYMMDD. Potrzebuję wrzucić w pętlę tą część komendy, tak aby podmieniała mi daty od najwcześniejszych np. TD20000101 (1 stycznia 2000r), do momentu, aż znajdzie najwcześniej występujący rekord w bazie przez polecenie | wc -l. Chodzi o to, żeby skrypt iterował najpierw po latach, później jak znajdzie rok w którym występuje jakiś rekord to przechodzi do analizy miesięcy, a na końcu jak znajdzie miesiąc, szuka w nim dnia wystąpienia rekordu oraz wyświetla ten dzień. Nie wiem czy sensownie to napisałem, ale w razie wątpliwości mogę jeszcze rozjaśnić. #bash #linux #ubuntu #skrypt #programowanie
#bash #linux #ubuntu #skrypt #programowanie
@mateusza: czemu na pw? xD
@MrocznyTapczan: Musiałbym zobaczyć skrypt ale dosyć proste
@Kryspin013: OP opisał to tak chaotycznie, że musiałem od niego wyciągnąć kilka szczegółów i potem napisałem mu przykładowy skrypt