Wpis z mikrobloga

@kolega_taty2: Na większości budów Ukraińcy (w sumie Polacy to też) zarabiają najniższą krajową, a resztę wypłaty dostają pod stołem. Podsumowując, przeciętny Ukrainiec pracujący dodatkowo 3-4 soboty w miesiącu zarobi około 2600- 2800 zł „na rękę”. Chyba, że jest brygadzistą innych Ukraińców, to może zakręci się około 3200-3500 zł w zależności od firmy.
  • Odpowiedz
Jak mnie to w-----a jak ktoś twierdzi, że Ukraińcy zarabiają więcej od nas xDDD Idź jeden z---------j za jego 13zł do ręki 7 dni w tygodniu po 12h to też zarobisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli ktoś uważa, że Ukrainiec zabiera mu robotę i psuje rynek to mam złe wieści, bo oni wykonują bardzo proste prace, w większości jako pomocnicy lub przy taśmie gdzie byle sebix po podstawówce
  • Odpowiedz
@wchodzacy_w_przegryw: z takimi miastami, jak Wrocław jest inaczej trochę. Jest tutaj sporo roboty za 5k+ brutto do kilkunastu tysięcy(głównie IT na tym skrajnym spektrum) (normalny etat, bez nadgodzin itd.). Generalnie nie opłaca się tutaj mieszkać i zarabiać znacznie poniżej średniej (~5600 brutto), bo relatywny koszt życia będzie zbyt duży, by to miało sens.
  • Odpowiedz
@Megawonsz_dziewienc jeśli chodzi o pieniądze to stawiam orzechy na dolary że 80 procent ludzi w tym kraju kłamie co do swojej pensji albo zgrabnie manipuluje, oczywiście zawyzajac. Zapytasz kogoś ile zarabia to odpowie ci że "prawie 5 koła", a w rzeczywistości nie 5k tylko 4.6k i to brutto ( ͡º ͜ʖ͡º)
Albo mowi że zarabia np. 4.5k netto tylko że haczyk w tym że pracuje 60h
  • Odpowiedz
@waskizlo: między 2014 a 2019 ilość powierzchni biurowych podwoiła się (obecnie ponad 1mln m2 biur). Obecnie w samych tylko korpo bez szerokopojętego IT jest tutaj kilkadziesiąt tysięcy miejsc pracy, gdzie średnia dla Wrocławskich korpo to 6000 brutto.
W moim cały czas zatrudniamy(w ciągu 3 lat dział urósł z 15 osób do ponad 120, otworzyło się dodatkowo poza moim działem przynajmniej kilka zespołów), a płacą najmniej 5000 brutto na start za
  • Odpowiedz
@SzalonyFanMalysza: Dokładnie tak jest. Tak samo jak wyśrubowane w kosmos wyobrażenie o tym jak to się zarabia „na zachodzie” gdzie każdy co był to wie xD
Znam typa, który zapożyczył się u szefa tylko po to żeby kupić maksymalnie zajeżdżoną bmw F10 w bieda dizlu 520d żeby do p0lski tym jeździć, a na miejscu (Szwecja) jezdzi autobusem lub tramwajem bez biletu xDDDDDD
  • Odpowiedz
@kolega_taty2: u mnie tyraja za 14 netto, mieszkaja w 6 na 32 metrach, i to jest duze miasto, na budowie saszki max 18 ziko dostaja a do tego mysza byc fachowcami a nie typami od noszenia regipsow po schodach, a z tym byciem fachowcem to u nich raczej ciezko, serio, pracowalem w kilku fabrykach tutaj i ukrainca ktory jezdzi wozkiem widlowym nie widzialem, a co mowic o funkcji wyzej. Z
  • Odpowiedz
@waskizlo: jest na to szansa. Jeśli gdzieś miałeś staż i najlepiej studiujesz sobie coś do tego, to bardzo duża szansa. Generalnie większość ma tutaj wyższe jakieś. Mamy matematyków, muzyków, filologów itd.
Najlepiej mieć jeszcze jeden język na B2/C1, to z palcem w pupie idzie coś ugrać.
  • Odpowiedz
@boguchstein: Aha czyli wystarczy sam angielski, ale tak w sumie to wyższe plus staż xD właśnie o to mi chodzi, wszyscy opowiadają jak to praca czeka w tych mitycznych korpo a jak przyjdzie co do czego to trzeba mieć konkretne CV żeby się w ogóle na rozmowę dostać
  • Odpowiedz
@waskizlo: różnie to bywa. Mamy bardzo różne przypadki. Daje po prostu przykład jak zrobić to najłatwiej. Mieliśmy gościa po polonistyce, co był na dwóch stażach wcześniej i dostał się tutaj, ale nie utrzymał się. Mieliśmy gościa po technikum samym, ale ten sobie zmienił robotę na inną. Mamy kilka osób w wieku 22-23, które studiują sobie zaocznie (wszyscy mają umowę na czas nieokreślony)/ Najlepiej mieć jakieś wyższe, bo to ułatwia sprawę,
  • Odpowiedz
@SzalonyFanMalysza: a wiesz, że zwykły korpoludek może brać udział w rekrutacjach, nie?(np. senior)? Do tego masz referal program i od swojego przełożonego możesz dostać informację o stawce na dany rank (podstawowy, seniorski itd.), jaką proponują i co może mówić znajomym do polecenia.
  • Odpowiedz
@boguchstein: Myślę że nawet średnia to mało na Wrocław biorąc pod uwagę inne s---------e czynnik tego miasta jak:
- korki
- ceny mieszkań przerażające
-sytuacje na parkingach typu ktoś wyciąga kamień i zajmuje sobie miejsce.
-mega chamscy kierowcy
Tylko w tym mieście widziałem tak popierdzielonych ludzi.
  • Odpowiedz
@kolega_taty2: Żaden szanujący sie ukrainiec nie pracuje za 40 zł na godzine. Oni w ogóle nie chcą pracować za złotówki tylko od razu wołają 40 euro na godzine albo wracamy na ukaraine ;)
  • Odpowiedz