Wpis z mikrobloga

  • 132
@idziol Zacier - kiedy przy użyciu enzymów scukrzających zaciera się zboże - czyli najczęściej przy użyciu amylazy rozbija skrobię zawartą w zbożach na cukry proste, przyswajalne przez drożdże.

Nastaw - kiedy robimy mieszaninę cukru, lub owoców z wodą. Nie wykorzystujemy enzymów scukrzających. Drożdże swoją inwertazą zamieniają sacharozę na glukozę i fruktozę.
@kravat: ta amylaza to albo gówno, albo na ziemniaki nie działa, albo ja coś zrobiłem źle i po 2 tygodniach miałem 30l spleśniałych kartofli ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@redve: Panie to trzeba wygotować ziemniaki i ziarno tak że skrobia sie płynne całkiem robią. Sam miałem słabe wyniki z kukurydzy i wiem gdzie bląd byl. Przy znalezisku o gorzelni jest ładnie pokazany proces i można wyciągnąć wnioski gdzie sie błąd popełniło.
@kravat: Mamy chyba wspólnego znajomego ( ͡° ͜ʖ ͡°) I jeszcze w towarzystwie kolegi węgla się spotyka bo muszki psują całą przyjemność z zabaw i trzeba się zabezpieczyc.