@idziol Zacier - kiedy przy użyciu enzymów scukrzających zaciera się zboże - czyli najczęściej przy użyciu amylazy rozbija skrobię zawartą w zbożach na cukry proste, przyswajalne przez drożdże.
Nastaw - kiedy robimy mieszaninę cukru, lub owoców z wodą. Nie wykorzystujemy enzymów scukrzających. Drożdże swoją inwertazą zamieniają sacharozę na glukozę i fruktozę.
@thomansinho: To jest urban legend, to co piszesz. Bakterie octowe rozmnażają się 7 razy szybciej niż drożdże, jeżeli drożdże nie są dostatecznie szybkie, to finalnie masz ocet zamiast nastawu. Dzikie drożdże nie wytrzymują również wysokiego stężenia alkoholu w nastawie, więc nastaw masz niedofermentowany.
Pamiętam jak dziadek miał w kuchni nastawioną aparaturę zrobioną ze starego czajnika , a mały ja zastanawiał się co to za eksperymenty dziadek wyprawia ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@redve: Panie to trzeba wygotować ziemniaki i ziarno tak że skrobia sie płynne całkiem robią. Sam miałem słabe wyniki z kukurydzy i wiem gdzie bląd byl. Przy znalezisku o gorzelni jest ładnie pokazany proces i można wyciągnąć wnioski gdzie sie błąd popełniło.
@kravat: Mamy chyba wspólnego znajomego ( ͡°͜ʖ͡°) I jeszcze w towarzystwie kolegi węgla się spotyka bo muszki psują całą przyjemność z zabaw i trzeba się zabezpieczyc.
To już oficjalne - ten ordynarny kryptopisor startuje na prezydenta "dla jaj" - Czyli tak naprawdę, aby urwać kilka % przeciwnikom kandydata z PiSu. A to może mieć w tych wyborach kluczowe znaczenie
#heheszki #humorobrazkowy #pasjonaciubogiegozartu #zainteresowania
Nastaw - kiedy robimy mieszaninę cukru, lub owoców z wodą. Nie wykorzystujemy enzymów scukrzających. Drożdże swoją inwertazą zamieniają sacharozę na glukozę i fruktozę.
Pamiętam jak dziadek miał w kuchni nastawioną aparaturę zrobioną ze starego czajnika , a mały ja zastanawiał się co to za eksperymenty dziadek wyprawia ( ͡~ ͜ʖ ͡°)