Istnieje banalny sposób, by zatrzymać lekarzy na miejscu. Lojalka i basta. Darmowe studia, ok, pracujesz 6 lat w Polsce (po specjalizacji), nie chcesz, studia płatne. Nie podejmujesz pracy jako lekarz po studiach? Znikasz gdzieś za granicą? Prosty sposób - płatność ściąga urząd skarbowy. Urzędy w Europie ze sobą współpracują. Nie zapłaciłeś należności w Polsce, ściąga z Ciebie urząd skarbowy w Niemczech i vice versa. To dobry i funkcjonujący mechanizm. Dlaczego żaden rządowy dzban jeszcze tego nie wprowadził? Chętnych na medycynę jest w cholerę. Skoro i tak łamiemy jakieś regulacje unijne, to wprowadźmy i to. Lekarze to zawód strategiczny dla bezpieczeństwa kraju. Druga sprawa, studia medyczne i wymogi rekrutacyjne. Po co interniście rozszerzona matematyka, fizyka czy chemia (to tylko dla farmaceutów czy anestezjologów). Wpuszczać wszystko, co zda rozszerzoną biologię. Na płatnym wariancie, wpuszczać wszystko z maturą i tak odpadną po drodze jeśli się nie nadają. Na rozszerzonej biologii w liceum, przez kilka lat tłuczesz takie pierdoły jak krzyżówki cech fenotypowych czy replikacja RNA - w #!$%@? przydatne na studiach medycznych, w #!$%@?. Pójdź do dowolnego lekarza i zapytaj go co to jest RNA, jak jest z 10-15 lat po LO to nie będzie wiedział co do niego mówisz ;)
ale co można zrobić? Nie da się odmienić z dnia na dzień służby zdrowia
@Igielny: wiem o tym, że sie nie da dlatego wydaje mi się, że zanim nastąpi samodzielne ubezpieczenie to idealny by był model, gdzie ustala się zdrowe warunki redystrybucji pieniędzy z budżetu państwa pomiędzy sprywatyzowane placówki medyczne. Kwota ubezpieczenia powinna zapewniac tylko dostęp do absilutnie podstawowej opieki zdrowotnej i ewentualne dodatkowe ubezpieczenia na usługi "Premium" powinny byc pokrywane
@prohackuser: to czemu Ty nie podpisałeś lojalki? A może za każdy dzień pracy gdy się czegoś nauczysz powinieneś podpisać lojalkę w pracy na kolejny miesiąc? To jeszcze rozwiązałoby problem inflacji, bo nikt nie musiałby Ci dawać podwyżki.
@prohackuser: tak to działa na wojskowych akademiach medycznych. Płaca im żołd od 1. roku studiów. Po skończonych studiach muszą odpracować 10 lat w wojskowym szpitalu, a potem są wolni.
@asdfghjkl: plaster z buprenorfina kosztuje 10 zł za jeden. Jeden wystarczy na 3 dni. 100zl za zabezpieczenie p. Bólowe to dużo? Weź proszę Cię. Pomoc dla najuboższych tak, ale nie dla tych którzy sami wybrali taki los. Wiesz kiedy Polacy staliby się gotowi na ubezpieczenia? Jakby jeden z drugim Staszkiem bez ubezpieczenia umarł pod mostem, zaraz by Grażynki się rozdzwoniły ze trzeba się ubezpieczać.
@asdfghjkl: pieniądze są wystarczające, kwestia ich wydawania i zarządzania nimi :)
@prohackuser: chyba sobie zarty robisz. W Polsce jest chyba najnizsza skladka na sluzbe zdrowia w stosunku do zarobkow jak w calym EU, a chyba w stosunku do niemiec to 1/2.
Jest niedofinansowanie, kiepskie zarzadzanie i to zarowno na dole jak i na samej gorze.
@prohackuser: Jestem jak najbardziej za tym. Denerwuje mnie tylko jak ktoś tak #!$%@? z tym ze tylko lekarze mają płacić a tak naprawdę to niewielki % w kosztach studiów wszystkich innych gówno kierunków za które potem i tak wszyscy płacimy a ludzie po nich w zawodzie nie pracują...
@prohackuser: Straszne utrudnianie, po prostu KAZDE studia platne i po problemie ze studiowal "za twoje" i uciekl. Kazdy dostanie kredyt na studia (pierwsze, chcesz drugie to idz do WONGI po kredyt na pelnoplatne studia) a potem go splacasz. Dodatkowo rozwiazuje to problem ludzi ktorzy nie wiedza co ze soba zrobic i ida na JAKIES studia, kazdy powinien placic za swoje bledy, ja nie mam ochoty placic za innych..
Jakby jeden z drugim Staszkiem bez ubezpieczenia umarł pod mostem, zaraz by Grażynki się rozdzwoniły ze trzeba się ubezpieczać.
@basketm: dobrze wiemy zarówno ty jak i ja, że coś takiego nie przejdzie w kraju cywilizowanym. Zresztą ludzie co dzień czytaja i widzą w telewizji jak rodziny tracą dach nad głową z powodu pożaru a pomimo tego wielu ludzi nie ubezpiecza swojego majątku. O czym my tu gadamy :)
Na rozszerzonej biologii w liceum, przez kilka lat tłuczesz takie pierdoły jak krzyżówki cech fenotypowych czy replikacja RNA - w #!$%@? przydatne na studiach medycznych, w #!$%@?.
@prohackuser: jak zreszta na kazdych studiach. Powiem ci wiecej, wiekszosc rzeczy na studiach nie przydaje mi sie w mojej pracy.
Nie podejmujesz pracy jako lekarz po studiach? Znikasz gdzieś za granicą? Prosty sposób - płatność ściąga urząd skarbowy.
@prohackuser: Widzę ze funkcjonariusze już zaczynaja pluć na młodych lekarzy, doucz się w jakim stanie jest służba zdrowia w porównaniu z tym co jest na zachodzie (większość #!$%@? stad przez warunki pracy, nie przez zarobki)
@prohackuser: Po prostu czas zlikwidować darmowe studia w Polsce i po problemie. Jesteśmy jednym z niewielu Państw w UE, gdzie studia są darmowe i potem mamy na pęczki magistrów socjologii, bezpieczeństwa narodowego etc. To jest kuriozum.
#medycyna #emigracja #lekarze #studia
@Igielny: wiem o tym, że sie nie da dlatego wydaje mi się, że zanim nastąpi samodzielne ubezpieczenie to idealny by był model, gdzie ustala się zdrowe warunki redystrybucji pieniędzy z budżetu państwa pomiędzy sprywatyzowane placówki medyczne. Kwota ubezpieczenia powinna zapewniac tylko dostęp do absilutnie podstawowej opieki zdrowotnej i ewentualne dodatkowe ubezpieczenia na usługi "Premium" powinny byc pokrywane
@prohackuser: chyba sobie zarty robisz. W Polsce jest chyba najnizsza skladka na sluzbe zdrowia w stosunku do zarobkow jak w calym EU, a chyba w stosunku do niemiec to 1/2.
Jest niedofinansowanie, kiepskie zarzadzanie i to zarowno na dole jak i na samej gorze.
Komentarz usunięty przez autora
Dodatkowo rozwiazuje to problem ludzi ktorzy nie wiedza co ze soba zrobic i ida na JAKIES studia, kazdy powinien placic za swoje bledy, ja nie mam ochoty placic za innych..
@basketm: dobrze wiemy zarówno ty jak i ja, że coś takiego nie przejdzie w kraju cywilizowanym. Zresztą ludzie co dzień czytaja i widzą w telewizji jak rodziny tracą dach nad głową z powodu pożaru a pomimo tego wielu ludzi nie ubezpiecza swojego majątku. O czym my tu gadamy :)
@prohackuser: jak zreszta na kazdych studiach. Powiem ci wiecej, wiekszosc rzeczy na studiach nie przydaje mi sie w mojej pracy.
@prohackuser: Sugerujesz, ze zawod trzeba
Rozkminy chłopka roztropka po sześciopaku Harnasia xD. Mam nadzieję, że to trollowanko.