Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Sl_w_k_1: tak jak kolega wyżej sugeruje, kupuj pakowaną po 100g jakąś pure czy premium. Otworzysz, zjesz na śniadanie, a drugie opakowanie nie popsuje się
  • Odpowiedz
  • 9
Sam od ponad roku wykonuję kiełbasy, szynki itd. Taka szybka jeśli nie leży w torebce tylko na talerzu (bez żadnego opakowania) nie cieknie tylko powoli obsycha. Można ją spokojnie jeść i po tygodniu.
Czasem to że ktoś mówi że wędlina tradycyjna i kosztuje te 40 zł/kg nie oznacza tego. Polecam kupować mniej, to co syn lubi jeść ( mój stary też czesko kupuję co on lubi a później się dziwi że nikt
  • Odpowiedz
  • 2
@WstretnyOwsik długo się trzyma bo jest suszona i w lodówce będzie tylko obsychała. Taka wędlina jak kupił @Sl_w_k_1 to więcej wody niż pierwotnego mięsa. W wodzie dużo szybciej rozwijają się bakterie itd. Dobra wędlina jest nastrzykiwania roztworem peklosoli, w wędlinach z dużych przemysłowych masarni dodają czegoś by tylko trzymało wodę która później robi w lodówce powódź jak poleży.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Sl_w_k_1: możesz poszukać na jakiejś giełdzie rolnej, na ryneczku czy po ludziach wędlin od miejscowego rzeźnika. U mnie w mieście takie wędzone wędliny kosztują około 20zł/kg, polędwica tylko droższa 37zł. Leży dosyć długo póki nie wyschnie
  • Odpowiedz