Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Wiem, że od tego roku wchodzi prawo dotyczące pobytu w Szwajcarii, ze aby dostac pobyt na > 1rok trzeba znać jeden z lokalnych języków:
-niemiecki
-francuski
-włoski

Po części dobrze - mniejsza konkurencja.

Ale mimo wszystko jak wygląda praca w takiej Genevie?

Mieszkanie we Francji i praca w Genevie w biurze, nie chce fizolki ani produkcji.

Czy dla polaczka znającego niemiecki biegle (pomijam angielski, bo to oczywistość) i nieco francuskiego jest szansa czy tylko w IT?

Wiem, że główne oferty to jakieś fizolskie robotu typu rusztowania, elektryk, hydraulik - nie bawi mnie to. Za dużo tagu #korposwiat i wilk z wall street żeby się męczyć fizycznie nawet za dobrą kase.

Ktoś pracuje w Genevie lub zna kogoś na średnim szczeblu w firmach w Szwajcarii? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#szwajcaria #emigracja #praca #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: [Wyjazdy studenckie](https://st.pl/$xvynkdla)
  • 25
@AnonimoweMirkoWyznania: faktycznie, #boldupy . 24 lata 4,5k netto i praca do 50tki, a do tego mało co Cię bawi. Jak uważasz, że należy Ci się od życia więcej, to pokaż sam, że możesz, a nie marudź. I w sumie ponawiam pytanie, które tu już padło - znasz niemiecki? To po co akurat Genewa? Żeby przypadkiem było bardziej pod górę niż musi?
Poza tym fajnie jest się jarać ile ktoś w DE
@Ziomek420: Pozwolenie akurat musi miec - kazdy kto nie jest obywatelem Szwajcarii i chce przebywac powyzej 3 miesiecy go potrzebuje.

@AnonimoweMirkoWyznania: Po kiego kombinowac z praca w CH i dojezdzac codziennie 1-2h w jedna?!?! Kasa? Nawet nie do konca. Popatrz ile czasu zmarnujesz na te dojazdy, ktory mozna na cos innego poswiecic. Biorac mieszkanie na obrzezach ZH zaplacisz pewnie 1,5k, a nie jak w DE 1k, ale za to pamietaj
@krzyzakp: "Większość obywateli UE nie potrzebuje zezwolenia na pracę w Szwajcarii. Ograniczenia mają zastosowanie tylko do obywateli Chorwacji, w przypadku których nadal jest wymagane zezwolenie na pracę. Więcej informacji o pracy obywateli UE w Szwajcariifrdeiten

Na mocy umowy między UE a Szwajcarią w sprawie swobodnego przepływu osób obywatele Szwajcarii mogą mieszkać i pracować w UE."
@Ziomek420: Ok, czyli mowimy o roznych rzeczach. Ty o pozwoleniu na prace, a ja o pozwoleniu na pobyt. I kazdy ma racje. Polacy (tak jak niemcy i wiekszosc krajow UE) NIE potrzebuje pozwolenia na prace.
Natomiast KAZDY nie majacy szwajcarskiego paszportu, potrzebuje pozwolenia na pobyt, jezeli chce przebywac wiecej niz 3 miesiace w kraju (w okresie ostatnich 180dni). Niezaleznie czy pracuje czy nie.