#anonimowemirkowyznania Wiem, że od tego roku wchodzi prawo dotyczące pobytu w Szwajcarii, ze aby dostac pobyt na > 1rok trzeba znać jeden z lokalnych języków: -niemiecki -francuski -włoski
Po części dobrze - mniejsza konkurencja.
Ale mimo wszystko jak wygląda praca w takiej Genevie?
Mieszkanie we Francji i praca w Genevie w biurze, nie chce fizolki ani produkcji.
Czy dla polaczka znającego niemiecki biegle (pomijam angielski, bo to oczywistość) i nieco francuskiego jest szansa czy tylko w IT?
Wiem, że główne oferty to jakieś fizolskie robotu typu rusztowania, elektryk, hydraulik - nie bawi mnie to. Za dużo tagu #korposwiat i wilk z wall street żeby się męczyć fizycznie nawet za dobrą kase.
Ktoś pracuje w Genevie lub zna kogoś na średnim szczeblu w firmach w Szwajcarii? ( ͡°͜ʖ͡°)
@AnonimoweMirkoWyznania: faktycznie, #boldupy . 24 lata 4,5k netto i praca do 50tki, a do tego mało co Cię bawi. Jak uważasz, że należy Ci się od życia więcej, to pokaż sam, że możesz, a nie marudź. I w sumie ponawiam pytanie, które tu już padło - znasz niemiecki? To po co akurat Genewa? Żeby przypadkiem było bardziej pod górę niż musi? Poza tym fajnie jest się jarać ile ktoś w DE
NiewidomaMaciora: Nie do końca masz racje. Owszem wchodzi (a właściwie już weszło) nowe prawo o cudzoziemcach, ale prawie wszystkie artykuły tego prawa (w tym o pozwoleniu) dotyczą ludzi spoza UE i EOG.
OP: Moja dziewczyna(włoszka) jest z Genevy, ale konczy studia w Polsce i myśli żeby tam wrócić i opowiada mi ciągle jak sporo lepiej jest żyć tam na poziomie nawet z 8k netto w Polsce do których nigdy nie dobije bo w polsce to jakies bogactwo
szacunek do rodaków jest podstawą kultury osobistej. Osoba bez chociażby odrobiny kultury, niezależnie od narodowości, nie ma żadnych szans na inną pracę niż fizyczna w żadnym cywilizowanym kraju. .
@Ziomek420: Pozwolenie akurat musi miec - kazdy kto nie jest obywatelem Szwajcarii i chce przebywac powyzej 3 miesiecy go potrzebuje.
@AnonimoweMirkoWyznania: Po kiego kombinowac z praca w CH i dojezdzac codziennie 1-2h w jedna?!?! Kasa? Nawet nie do konca. Popatrz ile czasu zmarnujesz na te dojazdy, ktory mozna na cos innego poswiecic. Biorac mieszkanie na obrzezach ZH zaplacisz pewnie 1,5k, a nie jak w DE 1k, ale za to pamietaj
@krzyzakp: "Większość obywateli UE nie potrzebuje zezwolenia na pracę w Szwajcarii. Ograniczenia mają zastosowanie tylko do obywateli Chorwacji, w przypadku których nadal jest wymagane zezwolenie na pracę. Więcej informacji o pracy obywateli UE w Szwajcariifrdeiten
Na mocy umowy między UE a Szwajcarią w sprawie swobodnego przepływu osób obywatele Szwajcarii mogą mieszkać i pracować w UE."
@Ziomek420: Ok, czyli mowimy o roznych rzeczach. Ty o pozwoleniu na prace, a ja o pozwoleniu na pobyt. I kazdy ma racje. Polacy (tak jak niemcy i wiekszosc krajow UE) NIE potrzebuje pozwolenia na prace. Natomiast KAZDY nie majacy szwajcarskiego paszportu, potrzebuje pozwolenia na pobyt, jezeli chce przebywac wiecej niz 3 miesiace w kraju (w okresie ostatnich 180dni). Niezaleznie czy pracuje czy nie.
Wiem, że od tego roku wchodzi prawo dotyczące pobytu w Szwajcarii, ze aby dostac pobyt na > 1rok trzeba znać jeden z lokalnych języków:
-niemiecki
-francuski
-włoski
Po części dobrze - mniejsza konkurencja.
Ale mimo wszystko jak wygląda praca w takiej Genevie?
Mieszkanie we Francji i praca w Genevie w biurze, nie chce fizolki ani produkcji.
Czy dla polaczka znającego niemiecki biegle (pomijam angielski, bo to oczywistość) i nieco francuskiego jest szansa czy tylko w IT?
Wiem, że główne oferty to jakieś fizolskie robotu typu rusztowania, elektryk, hydraulik - nie bawi mnie to. Za dużo tagu #korposwiat i wilk z wall street żeby się męczyć fizycznie nawet za dobrą kase.
Ktoś pracuje w Genevie lub zna kogoś na średnim szczeblu w firmach w Szwajcarii? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#szwajcaria #emigracja #praca #pytanie
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: [Wyjazdy studenckie](https://st.pl/$xvynkdla)
Jak już tam zapuścisz korzenie, załatw mi robotę szwagier (jestem ekspertem od prawa pszczelarskiego)
24 lata, 4.5k netto, praca do 50tki (mundurowka)
A kumpel w 4 lata w DE na magazynie oszczedził 230k PLN i nie wiem jak...
Ja żebym tylko oszczedził to chyba cale życie.
On sobie dom wybuduje za gównoprace w DE
#boldupy
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Poza tym fajnie jest się jarać ile ktoś w DE
Na jakimś magazynie przez polska agencj
Typowy seba ale jednak 230k na koncie mi pokazał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak pisałem jest to 1 z lokalnych języków
Życie we Francji i praca w Genevie
Moja różowa jest z Genevy (włoszka) wiec temu ten kierunek
Ale problemem jest ze w polsce nie mam.wyższego
To spora przeszkoda czy znając język moge sie tam kształcić jako polak?
Komentarz usunięty przez moderatora
Szanowny Panie,
szacunek do rodaków jest podstawą kultury osobistej. Osoba bez chociażby odrobiny kultury, niezależnie od narodowości, nie ma żadnych szans na inną pracę niż fizyczna w żadnym cywilizowanym kraju.
.
Z poważaniem
Uczony Intelektualny
@AnonimoweMirkoWyznania: Po kiego kombinowac z praca w CH i dojezdzac codziennie 1-2h w jedna?!?! Kasa? Nawet nie do konca. Popatrz ile czasu zmarnujesz na te dojazdy, ktory mozna na cos innego poswiecic. Biorac mieszkanie na obrzezach ZH zaplacisz pewnie 1,5k, a nie jak w DE 1k, ale za to pamietaj
Na mocy umowy między UE a Szwajcarią w sprawie swobodnego przepływu osób obywatele Szwajcarii mogą mieszkać i pracować w UE."
Natomiast KAZDY nie majacy szwajcarskiego paszportu, potrzebuje pozwolenia na pobyt, jezeli chce przebywac wiecej niz 3 miesiace w kraju (w okresie ostatnich 180dni). Niezaleznie czy pracuje czy nie.