Moje ulubione kulkowe nóżki antywibracyjne doczekały się wizyty u mojego ulubionego Wojtka! W ostatnim High Fidelity testowano wykonane z drewna nóżki Avatar Audio RECEPTOR Numer 2. I nie byłoby nic nadzwyczajnego w takich nóżkach, bo swoją antywibracyjną rolę z całą pewnością spełniają, gdyby nie twierdzenie producenta, że materiał, z którego wykonana jest kulka w łożysku tych nóżek, ma wpływ na brzmienie np. wzmacniacza, który na nich stoi. To mnie nigdy nie przestanie zadziwiać.
Pan Wojciech testował nóżki z odtwarzaczem płyt kompaktowych, porównując je bezpośrednio do francuskiej konkurencji wykonanej z ceramiki. Przenosił odtwarzacz na stojący obok zestaw nóżek i słuchał. Zwróćcie uwagę na to, jak łatwo się domyślić, jaki akcesorium będzie miało wpływ na brzmienie, wiedząc jakie materiały były użyte. Jak drewno to średnica ładna i ciepła. Jak metal to góra podbita i jaskrawa. Zupełnie jakby słuchacz się tego spodziewał ;) Zobaczcie sami. Maestro, prosimy:
(...) Nóżki Avatar Audio No. 2 korygują barwę postawionych na nich urządzeń w kierunku ciepła, krągłości i nasycenia.
No i ZAWSZE ta scena. Czy jest jakieś akcesorium, które nie modyfikuje tej ezoterycznej sceny?
Nóżki Numer 2 zrobiły za to coś ciekawego – nieco odsunęły pierwszy plan ode mnie, przez co cofnęła się całość przekazu. A ponieważ naprawdę bardzo dobrze pokazały głębię sceny, nie było to spłaszczenie przekazu, a tak to się zazwyczaj kończy, a przesunięcie całej pespektywy w tył, o jakiś metr.
I tutaj chyba nie muszę wyjaśniać, dlaczego czasem nazywam pieszczotliwie audiofilów "nietoperze".
Ale jeśli myślisz, że zmieniając nóżki pod odtwarzaczem zmienisz tylko brzmienie oraz scenę, mylisz się. To by było za mało jak na tak wspaniały, audiofilski wynalazek:
Receptory pokazywały więcej powietrza pomiędzy instrumentami, lekko wszystko „czyściły”. Nie było to rozjaśnienie, a właśnie lekkie „rozsunięcie” instrumentów.(...) Obydwie wersje były świetnie – to udane nagranie i bardzo fajny remaster – ale „świat przedstawiony” oglądany był przez nas z nieco innej pespektywy, pod innym kątem. Drewniane podstawki pokażą wyraźniejsze tło, dłuższe pogłosy.
@Roszp: http://highfidelity.pl/@main-3631⟨= Etapy produkcji też fantastyczne - ile ręcznej roboty! Od cięcia deski, przez ręczne polerowanie kulek ( ͡°͜ʖ͡°), po pakowanie. xD Zawsze mnie rozwalało, że te testy są czysto subiektywne. Zero "ślepych testów", zero aparatury typu audio precision do faktycznej analizy sygnałów. Mickiewicze audiomarketingu.
@Roszp: FFS nigdy nie zrozumiem jaki wpływ moze miec cokolwiek tego typu na odczyt cyfrowy.... logika podpowiadałaby też ze postawienie czegokolwiek na sztywnych nóżkach (ceramika) może tylko wzmocnić wibracje sprzętu, chociaż nie mam pojęcia jaki miałoby to mieć wpływ na np. wzmacniacz...
@Roszp: ciekaw jestem czy oni mają jakieś generatory randomowych audiofilskich słów żeby takie "piękne artykuły" popełniać. Przecież tego nie da się tak po prostu w nieskończoność wymyślać.
@valhander: oczywiście że tak. W przeciwnym razie moje wyczulone receptory odnotowywalyby odsunięcie ezoteryczne pierwszej sceny, co skutkowałoby osłabionym odczuwaniem hiperboli korekcji dźwięków mojego wzmacniacza.
@Roszp: robił już ktoś jakieś prowo audiofili puszczając im niby z tymi nóżkami czy czymkolwiek innym co "poprawi" im odsłuch a tak na prawdę normalnie puszczone bez tych foliarskich udogodnień?
robił już ktoś jakieś prowo audiofili puszczając im niby z tymi nóżkami czy czymkolwiek innym co "poprawi" im odsłuch a tak na prawdę normalnie puszczone bez tych foliarskich udogodnień?
@Roszp: Powoli zaczynam tworzyć teorię w której recenzenci po prostu ściemniają bo dostają duży hajs od tych wszystkich producentów audiofilskich rzeczy, a ciemny bogaty lud kupuje dzięki takim recenzjom i tak kółko się zamyka ( ͡°͜ʖ͡°)
Powoli zaczynam tworzyć teorię w której recenzenci po prostu ściemniają bo dostają duży hajs od tych wszystkich producentów audiofilskich rzeczy, a ciemny bogaty lud kupuje dzięki takim recenzjom i tak kółko się zamyka ( ͡°͜ʖ͡°)
@Artrix: To jest ciut bardziej skomplikowane. Oficjalnie nie dostają hajsu, ponieważ zgodnie z prawem prasowym (które obowiązuje również takie gównoportale) artykuł partnerski trzeba wyraźnie oznaczyć. No ale to przecież niezależna recenzja jest, prawda? ( ͡°͜ʖ͡°)
I wtedy są dwa wyjścia: można wysłać sprzęt do testów, zostawić
@Roszp mam pytanie bo widzę, że znasz się na audio i nie masz bólu d--y. Chciałbym sobie kupić pierwszy gramofon. Nie będzie używany nie wiadomo ile, bardziej gadzeciarsko. Słuchu nie mam w ogóle. Ile trzeba wydać na to kasy? Żeby wydać jak najmniej a było w miarę?
W ostatnim High Fidelity testowano wykonane z drewna nóżki Avatar Audio RECEPTOR Numer 2. I nie byłoby nic nadzwyczajnego w takich nóżkach, bo swoją antywibracyjną rolę z całą pewnością spełniają, gdyby nie twierdzenie producenta, że materiał, z którego wykonana jest kulka w łożysku tych nóżek, ma wpływ na brzmienie np. wzmacniacza, który na nich stoi. To mnie nigdy nie przestanie zadziwiać.
Pan Wojciech testował nóżki z odtwarzaczem płyt kompaktowych, porównując je bezpośrednio do francuskiej konkurencji wykonanej z ceramiki. Przenosił odtwarzacz na stojący obok zestaw nóżek i słuchał. Zwróćcie uwagę na to, jak łatwo się domyślić, jaki akcesorium będzie miało wpływ na brzmienie, wiedząc jakie materiały były użyte. Jak drewno to średnica ładna i ciepła. Jak metal to góra podbita i jaskrawa. Zupełnie jakby słuchacz się tego spodziewał ;) Zobaczcie sami. Maestro, prosimy:
No i ZAWSZE ta scena. Czy jest jakieś akcesorium, które nie modyfikuje tej ezoterycznej sceny?
I tutaj chyba nie muszę wyjaśniać, dlaczego czasem nazywam pieszczotliwie audiofilów "nietoperze".
Ale jeśli myślisz, że zmieniając nóżki pod odtwarzaczem zmienisz tylko brzmienie oraz scenę, mylisz się. To by było za mało jak na tak wspaniały, audiofilski wynalazek:
Tak, dłuższe pogłosy.
Wysiadam.
#heheszki #audiovoodoo
#tonskladowy - muzyka, heheski, najbardziej odpałowe gadżety audiovoodoo
Taką, która nie ma nic wspólnego z obiektywizmem.
@ZaBurz: i tu się mylisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak można mieć wykształcenie średnie i p-------c takie głupoty? XD
@adekad: JESZCZE nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@Artrix: To jest ciut bardziej skomplikowane.
Oficjalnie nie dostają hajsu, ponieważ zgodnie z prawem prasowym (które obowiązuje również takie gównoportale) artykuł partnerski trzeba wyraźnie oznaczyć. No ale to przecież niezależna recenzja jest, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I wtedy są dwa wyjścia: można wysłać sprzęt do testów, zostawić
@ice_breaker: Prosz: