Wpis z mikrobloga

@SquirrelsCanFly: Niestety tak, przymierzam się do kupna z wymiennymi ostrzami. + dla różowych fajną opcją jest kubeczek menstruacyjny zamiast tony podpasek (niestety dalej z nimi tkwię) i zamiast wacików jednorazowych kupić sobie wielorazowe z materiału i je prać
  • Odpowiedz
@wioseneczka: W komentarzach się sporo ludzi zesrało, ale to standardowe panikowanie, kiedy wskaże się ludziom niewygodne fakty i pokaże, że ma się wady. To zrozumiałe - człowiek nie lubi o tym słuchać.

Natomiast co do zero waste polecam jeszcze przemyśleć sprawę golenia - maszynki jednorazowe bardzo są trudne w recyklingu, bo zawierają zarówno plastik jak i ostrza. W dodatku bardzo dużo takich maszynek zużywamy, bo o ile "jednorazówki" rzadko kto
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 32
@wioseneczka: Ja p------e, normalnie zjazd typowych wykopowych s--------n. OP wrzuciła coś zachęcającego nawet do małych zmian wokół siebie a pół wykopu sra pod siebie "HURR DURR WYRZUĆ TEGO AJFONA EKOTERRYSTKO" XD
  • Odpowiedz
@wioseneczka: ludzie nie porzucą mięsa o tak z miejsca, dlatego bym ten punkt złagodził: "ograniczenie spożycia mięsa i rezygnacja z wołowiny na rzecz wieprzowiny, a najlepiej na rzecz drobiu".

Generalnie wegetarianizm nie jest dla każdego, nie jest dietą dla każdego, wystarczy, że namówimy ludzi, żeby częściej wybierali warzywa, i nieco rzadziej mięsa. Nie trzeba tu nawet wprowadzać ideologii - taka zmiana wyjdzie im z pewnością na zdrowie.
  • Odpowiedz
@wioseneczka: bycie eko przestało być modne to mamy zero waste ¯\_(ツ)_/¯

A prawda jest taka że wystarczy nie żyć na pokaz lub wygodnie (kawa w termosie, termokubku), jeździć rowerem albo zbiorkomem gdy to możliwe (czyli zrezygnować z wygody), nie marnować żywności (czyli myśleć podczas zakupów) i mieć w------e na modę (czyli zrezygnować z atencji). Jak dobrze wspomniał @inquis1t0r: czasem wystarczy być biednym (albo oszczędnym) i reszta sama przychodzi
  • Odpowiedz
@wioseneczka: ostatnio czytałem komentarz o kaucji na plastiki, to jakiś mózg napisał, ze po co on ma nosić śmieci do sklepu, skoro od tego są sortownie śmieci i on za to płaci
wtedy już zwątpiłem w jakąkolwiek wiarę w ludzi na wykopie xD
  • Odpowiedz