Wpis z mikrobloga

Przeczytałem i się nie , zawiodłem, przegrywy znowu zjadły kolejną babę i wywyższają swoje problemu nad jej xD
Opko, tworzenie romantycznej relacji nie zawsze jest nam pisane. Jeśli to Twój priorytet i bez tego nie jesteś w stanie żyć, to znalezienie odpowiedniej osoby nie będzie należało do prostych rzeczy. Wiadomo że teraz masz bardzo nadszarpnięte zaufanie, a sam rynek partnerów pozostawia wiele do życzenia. Imho nie powinnaś na siłę szukać, tylko czekać
  • Odpowiedz
  • 6
@MalaHelenka
Ale z dzieckiem rzeczywiście nie powinno się zanadto zwlekać. I to niezależnie od płci.
Jedno, że zwiększa się ryzyko chorób, ale przecież zrobić dziecko jest najmniejszym trudem. Później przychodzi opieka nad niemowlęciem, która sama z siebie daje w kość, a do tego jest jeszcze rzecz najcięższa i najważniejsza - wychowanie. Między dzieckiem a rodzicami pojawia się różnica wieku praktycznie dwupokoleniowa. Dziecko kilkuletnie pełne energii wychowywane jest przez ludzi w wieku
  • Odpowiedz
Rozumiem że jeżeli przy szesnastokrotnie mniejszym ryzyku jednak trafi się down to według ciebie lepiej to dziecko urodzić?

@croppz: tak.
Dziecko z zespołem Downa również może być szczęśliwe. Wiadomo, że jest to duży kłopot dla rodziców, każdy wolałby zdrowe dziecko.
  • Odpowiedz
@trevoz: przeciez za maks 10 lat bedzie mozna wylaczyc Downa, karłowatość i inne edytując geny, szkoda tylko ze cena raczej nie spadnie do racjonalnego poziomu za naszego zycia
  • Odpowiedz
Dziwne, w wielu zawodach dzieci są odkladane na później i ludzie z tym żyją od lat. Lekarze, prawnicy, często budowlancy, zawody gdzie potrzeba uprawnień. To te 30 lat to nie jesr granica dla ludzi którzy cos oferują. Gorzej jak ktoś dobija 35 i dalej nie ma pozycji zawodowej, to wtedy zgoda że zmarnował czas
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:
Nie powiedziałbym, że za stara na związek/małżeństwo. Raczej taki towar z drugiej ręki z krótką datą przydatności ( ͡° ͜ʖ ͡°). Akurat tutaj faceci mają łatwiej. Wraz z wiekiem nasza wartość na rynku matrymonialnym rośnie. Kobiety maleje. Teraz jesteś na rozdrożu i tyle. Przy szukaniu faceta wziąłbym to pod uwagę. O ile nie chcesz desperata (a żadna nie chce), to już raczej w towarze za
  • Odpowiedz
  • 4
@MalaHelenka

No jasne bo życie da sie obliczyć w tabelce

Nie no faktycznie, na podstawie badan, ktore jasno pokazuja jakie jest prawdopodobienstwo nie da sie zadnych wnioskow wyciagnac bo zycia nie da sie obliczyc w tabelce. A potem zbiorka bo dziecko sie chore urodzilo a przeciez sam Pan Bog dal... Nowe pokolenie, niby bardziej swiadome a jednak dalej chlopski rozum przewaza
  • Odpowiedz
  • 4
@MalaHelenka I jak myslisz, ile osob decyduje sie na platne dla wiekszosci kobiet badania prenatalne? Nie wiem co chcesz udowodnic, ze na sile mozna miec dziecko i nawet w wieku 40 lat i wszystko spoko bo twoja egoistyczna potrzeba zaspokojona? Jak chcesz odpisywac tekstami typu idz do piwnicy, albo zycia nie da sie zamknac w tabelce to nawet nie ma co marnowac czasu.
  • Odpowiedz
@MalaHelenka: Ale to nie jest gdybanie. To jest fakt, że z wiekiem zwiększasz prawdopodobieństwo chorób genetycznych, więc Twoje rady o planowaniu nie do końca są trafne i tyle. Nie mieszkam w piwnicy, nie obrażaj co? Mam żonę i dziecko.
  • Odpowiedz
@anonimek123 tak, zespół Downa to jedna przypadłość z długiej listy możliwości negatywnych konsekwencji ciąży w tym wieku, zarówno dla matki jak i dla dziecka. Z jakiegoś powodu o tej jest najgłośniej i budzi największy strach.
  • Odpowiedz