Wpis z mikrobloga

widzisz, ja jem soczewice i fasole i tez jestem proteinowym bioreaktorem ¯_(ツ)_/¯

Wątpię, z tytułu zupełnie innego systemu trawiennego. Przeżuwacze mają np. wiele żołądków, których odczyn jest zasadowy, co pozwala im tam hodować mikroby, które potem trawią w jelicie cienkim. No i jelito grube oraz ślepą kiszkę mają zdecydowanie bardziej rozbudowaną od człowieka, co pozwala przetwarzać jeszcze więcej błonnika na kwasy tłuszczowe. My z kolei mamy bardzo silnie kwasowy odczyn żołądka, który
  • Odpowiedz
@anonymous_derp: Dzieki, mialam robione. Pamiętaj o kolonoskopii i pomiarze gęstości kości. A tak serio, nie wiem po co jeść mięso w obecnych czasach. Nie zyjemy juz od dawna w jaskini, mamy internet, dostęp do wiedzy i wszystko można kupić w sklepie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@anonymous_derp: widzisz, ja jem soczewice i fasole i tez jestem proteinowym bioreaktorem ¯_(ツ)_/¯ po co mieso

@belzedup2: tylko że ty nie masz 4 żołądków. A tak w ogóle porównywanie człowieka ze zwierzętami w tym kontekście to jakiś nonsens.
  • Odpowiedz
  • 2
A tak serio, nie wiem po co jeść mięso w obecnych czasach

@belzedup2: Niech sobie każdy je co chce. Zbilansowana dieta uwzględniająca produkty zwierzęce jest tak samo dobra jak wegańska.
  • Odpowiedz
@umcumcumcbejbe: Za wiki:

Jest zwierzęciem wszystkożernym. Zjada głównie rośliny, od czasu do czasu owady (termity, mrówki) lub mięso. Zabija i zjada małe i średniej wielkości ssaki, w tym młode pawiany, a czasem inne małpy.
  • Odpowiedz
  • 5
@belzedup2: A tak serio, nie wiem po co jeść mięso w obecnych czasach.
-smaczne,
-łatwo dostępne,
-proste w przygotowaniu,
-pożywne.
  • Odpowiedz
Pamiętaj o kolonoskopii i pomiarze gęstości kości.

Nie mam pojęcia, czemu miałbyś zalecać kolonoskopię. Przecież błonnika nie jem, skąd miałbym mieć jakiekolwiek dolegliwości jelitowe?

A pomiar gęstości kości robiłem już wielokrotnie; obawa, że białko rozpuszcza kości jest zupełnie nieuzasadniona, szczególnie jak ktoś zerknie do literatury - zwiększona kalcyuria jest spowodowana zwiększonym wchłanianiem wapnia, które białko właśnie powoduje.

A
  • Odpowiedz
Zbilansowana dieta uwzględniająca produkty zwierzęce jest tak samo dobra jak wegańska.

@szasznik: Zgodziłbym się co do wegetariańskiej. Jednak wegańska wymaga suplementacji, stąd też trudno mówić, że jest równie dobra.
  • Odpowiedz