Wpis z mikrobloga

#analizadanych #datascience #machinelearning #python

Mireczki potrzebuję porady.
Mam do zrobienia program, który na podstawie podanej godziny powie mi jaka będzie przewidywana prędkość internetu.
Mam dane zebrane z przestrzeni ponad 12 godzin i teraz muszę ogarnąć jakiś model, który będzie podstawą do predykcji. Wie ktoś jak to w miarę sensownie zaimplementować? Użyć jakiejś sieci neuronowej? Wcześniej próbowałem z implementacją modelu ARIMA ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie - w ramach koncepcji wejściem ma być godzina a wyjściem prędkość internetu - w przypadku ARIMY w statsmodels w pythonie nie umiałem tego zaimplementować w ten sposób.
Ktoś ma może jakiś pomysł :( ?
  • 11
  • Odpowiedz
@mcnight95:W sumie robiłem średnią z jednego pomiaru.. zrobię w takim razie średnie z godzin ale mimo wszystko największy problem jaki mam to nie wiem w jaki model to potem wrzucić żeby na wejściu była godzina :x
  • Odpowiedz
@cl_master: Zrób średnią dla poszczególnych godzin jak Ci koledzy radzą, a dodatkowo odchylenie standardowe. Później możesz pokazywać oczekiwaną wartość (średnią) oraz przedział w jakim wartości powinny się mieścić (Ty wybierasz z jaką dozą pewności).
  • Odpowiedz