Wpis z mikrobloga

@plazma: niestety nie pozwolono by ci iść zapewne do pracy. Dodatkowo wiele osób zegnajac się z tobą mówi wesołych świąt. A dla ciebie to nie święta co jest wyraźnym pierdzielenie katoli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
to że jest to tradycja katolicka.

@varmiok: Którą podpierdzielono ze starszych wierzeń. A te starsze od jeszcze starszych. Po za tym weź się rozejrzyj dookoła. Gdzie tam masz religię tak naprawdę? To po prostu jakaś uroczystość i dni wolne, większość ludzi mieniąca się katolikami nawet do kościoła nie pójdzie. Już 20 lat temu każdy młody co szedł na pasterkę kończył gdzieś na mieście, albo z flaszką. Pewnie nic się nie zmieniło.
@varmiok: Wierzący są średnio mniej inteligentni od ateistów, a inteligencje łatwo przełożyć na duże zarobki. Dlatego ja, dobrze sytuowany ateista co roku mam w grudniu miesięczny urlop. Nie należę do sekty, wiec 24 grudnia mogę sobie zjeść na obiad porządny, krwisty stek z argentyńskiej wołowiny i powyśmiewac frajerów, co chrzczą dzieci i klękają przed Żydem na patyku, bo się boja gniewu rodziców. Polecam ten styl życia.
@Luks_x: KK nic nie wymysla, przyjelismy ze narodzenie Pana Jezusa swietujemy w grudniu i tyle. Wigilia, 12 potraw, sianko itd. To jest tradycja polska a nie katolicka. Kosciol nie karze Ci robic wigilii. 24 grudnia nie jest dnirm swiatecznym.
@Wykopowiedz: tak sie mowi, ale to plugin na swietowanie przesilenia zimowego, ktore bylo obchodze od w #!$%@? dawna przez rozne kultury na calym swiecie - oczywiscie w roznym czasie, bo to zalezy od miejsca na ziemi
choc sama tradycja u nas bardzo duzo przyjela od szczodrych godow - podarki, prezenty, dzielenie chlebem wtedy, zostawienie miejsca dla duchów

Wiadomo, że wszystko ewoluuje, ale każdy bez wyrzutów sumienia może świętować przesilenie zimowe, bo
@Norskee: "od w penis dawna" lol. Jakby wybrali listopad czy pazdziernik to bys innym swietem to tlumaczyl. Poza tym chodzilo o zastapienie swiat pogabskich, jak masz podobne to lateirj ludziom eyplrwic poganstwo. Mozesz byc 100% katolikiem i wigilie mozesz olac . Tylko po co skoro to mile swieto i okazja do pobycia z rodzina.
@Wykopowiedz: to ze mitologie slowianska wymazali i zniszczyli wszystko co sie dalo to juz inna kwestia. Ale trzeba przyznac ze udalo im sie to spiewajaco. Wiemy wiecej o kilka razy starszych kulturach i wierzeniach niz o wierzeniach naszych przodkow sprzed nieco ponad 1000 lat XD

W szkole uczymy sie o mezopotamii i egipskich bogach sprzed tysiecy lat, a o naszych wlasnych ani slowa XDD

Choc akurat poza programem moj szanowny nauczyciel
@varmiok: Są święta i słuchaj mi to nawet do głowy nie przychodzi martwienie się o to czy ateiści/muzułmanie/prawosławni/inni mają teraz wolne. Oni na pewno też cieszą się wolnym i dobrze je wykorzystują np spędzając czas z rodziną, wyjeżdżając na kilka dni. A ja cieszę się razem z nimi.

Życzę ci więcej miłości i mniej nienawiści na święta.