Wpis z mikrobloga

O co chodzi z tym Wiedźminem? W serialu czy filmie masz widzieć grę aktorską aktora, a nie jego kolor skóry, włosów czy czegokolwiek, tak samo przy dobieraniu ról. Jeśli dana aktorka, według twórców serialu, odgrywa postać tak jak w swojej wizji to sobie zaplanowali to bardzo dobrze, że dostała tę rolę. To jest adaptacja, wizja artystyczna, postacie nie są historyczne. Co jest nie tak z ludźmi, że więcej dyskusji na temat statysty niż samego serialu?
#wiedzmin #rasizm #netflix #bekazlewactwa #bekazprawakow #truestory #polska
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Molay: Masz normalną wizję świata, to tamte osoby, które alergicznie reagują na aktorów o ciemnej skórze, reprezentują patologię.

@Aztec26626: Ale te detale to jest adaptacja. W grze gościu nosi miecz na plecach, bo silnik gry mu na to pozwala. Na Netflixie masz czarnoskórych aktorów, ponieważ ich widzowie nie dostają sraczki na ich widok. To jest fantasy, jest spory margines na własną interpretację. W Netfliksowym Wiedźminie czarnoskórzy aktorzy to
  • Odpowiedz
@johny-kalesonny Zdaje sobie z tego sprawę, jest bardzo wiele niewymagających widzów, którzy bezkrytycznie przyjmują wszystko co mają podane na tacy. Najbardziej kosmetyczna zmiana dla jednych to krzywa kreacja świata dla drugich.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Molay: wiesz adaptacja adaptacja ale dla mnie jeżeli dooonujesz zmian to niech maja one jakikolwiek sens na ki cholere w 1 sezonie wrzucac triss bo co bo w grach byla wazna postacia a w ksiazce zaistniala dopiero w 3 4 tomie tak faktycznie ? Po jaka cholere bawic sie w splycanie postaci splycanie watkow super chcemy stworzyc 3 silne postacie to zrobmy to jakos sensownie 12 odc po 4 odc
  • Odpowiedz
  • 1
@Molay: to czy ktos jest czarny czy bialy ma naprawde drugorzędne znaczenie chociaz przyznaje ze w moim odczuciu estetyki netflix o-----l festwial brzydoty. Ok czarny elf spoko czarny krasnolud ok chociaz w takim razie czemu elfy jak i ludzie nie maja jeszcze dodatkowo problemu z ludzmi o skorze koloru czarnego ? Taki wielopoziomowy rasizm.
W obecnej formie serial dla mnie im dalej sie idzie tym mniej ma wspolnego z faktyczna
  • Odpowiedz
  • 1
@Molay: i nie oczekiwalem ekranizacji ale oczekiwalem sensownej adaptacjii z tym ze przez sensowna mam na mysli jakas logiczna spójność. Pomijam mix czasowy bo to akurat ogarnialem. Ale jak kreujesz bohatera to starasz je go wykreowac tak zeby byl interesujacy moze dla innych tak zrealizowany geralt jest intrygujacy dla mnie troszke przykro bo w moim odczuciu zrobili go totalnie plytkim typem ktory wali sucharami na lewo i prawo. Wyprowadz mnie
  • Odpowiedz