Jesteś żałosny jeżeli twierdzisz że PRL w którym władza mordowała polaków wsadzała do więzienia za poglądy i całkowicie kontrolowała spłeczeństwo nie było totalitaryzmu.
@KryptoFanatyk: Kasujesz posty bo ci się mózg zlasował?
Był, ale do 1953/6 roku, później to był to autorytaryzm. Jeżeli istnieje opozycja to nie jest to totalitaryzm.
To ty nie podałeś żadnego argumentu dowidzenia.
@KryptoFanatyk: Ale to ty twierdzisz ze ue będzie totalitarne nie ja xd
którym władza mordowała polaków wsadzała do więzienia za poglądy i całkowicie kontrolowała spłeczeństwo
Polski październik 1956, in. odwilż gomułkowska, Październik ’56, odwilż październikowa – zmiana polityki wewnętrznej Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, rządzącej monopartyjnie w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej związana z oddolnymi ruchami społecznymi i wewnątrzpartyjnymi zmierzającymi do destalinizacji i demokratyzacji systemu komunistycznego, połączona z objęciem 21 października 1956 funkcji I sekretarza KC PZPR przez Władysława Gomułkę i częściową liberalizacją
których piszesz to "opozycja" na miarę Solidarnej Polski i Polski Razem
@Sefton: No ale jakaś opozycja mogła działać. Kościół to też była o opozycja.
Solidarnej Polski i Polski Razem
@Sefton: Ziobrowcy są mocno prawicowi, a Gowinowcy to taka centro prawica, średnie porównanie. Oni przecież też jakoś kierują partią. Ziobrowcy chcieli ustawę o IPN i dostali (dopóki jej nie znowelizowano) a Gowinowcy wywalczyli brak zniesienia 30 krotności.
@CynicznyMarksista: Solidarna Polska - "Ziobrowcy" są mocno prawicowi? Sprawiedliwość społeczna to zaprzeczenie prawicowości. Pobożni socjaliści nie są prawicą.
No i chyba się rozminęliśmy co do znaczenia słowa "opozycja". Odnosiłem się do współrządzących partii czy ruchów. Ale tak, kościół katolicki w dużej części był w opozycji do PRL
Xd
@KryptoFanatyk: Kasujesz posty bo ci się mózg zlasował?
Był, ale do 1953/6 roku, później to był to autorytaryzm. Jeżeli istnieje opozycja to nie jest to totalitaryzm.
@KryptoFanatyk: Ale to ty twierdzisz ze ue będzie totalitarne nie ja xd
@KryptoFanatyk: Późny okres II RP to totalitaryzm?
#neuropa #4konserwy
źródło: comment_4a0lSZkLypbrPlAuVYKET0jMGTfY2Omn.jpg
Pobierz@Sefton:
SD i ZSL( ͡° ͜ʖ ͡°)?
Jasne, że nie było. Ale opozycji też nie było. Partie, o których piszesz to "opozycja" na miarę Solidarnej Polski i Polski Razem
@Sefton: No ale jakaś opozycja mogła działać. Kościół to też była o opozycja.
@Sefton: Ziobrowcy są mocno prawicowi, a Gowinowcy to taka centro prawica, średnie porównanie. Oni przecież też jakoś kierują partią. Ziobrowcy chcieli ustawę o IPN i dostali (dopóki jej nie znowelizowano) a Gowinowcy wywalczyli brak zniesienia 30 krotności.
No i chyba się rozminęliśmy co do znaczenia słowa "opozycja". Odnosiłem się do współrządzących partii czy ruchów. Ale tak, kościół katolicki w dużej części był w opozycji do PRL
@Sefton: Nie miałem na myśli gospodarki, tylko bogoojczyznianianośći, takiek konsetestywnośći.
@Sefton: Dla większości świata są. Stosowanie terminologii której nikt nie używa jest nieużyteczne.
@Sefton: No i już nie są.
Pojęcia powinny być użyteczne. Czyli co PiS i Ziobrowcy to lewica? A prawicą jest jedynie Mikke? Czy może Gowin i Petru też się zaliczają?