Wpis z mikrobloga

Jak mnie to czasem irytuje, że Google (ale inne stronki też) przełączają się jakoś na trochę inne działanie jak korzystam z nich w różnych częściach świata. Co dziwne nawet jak jestem zalogowany. Co Google myśli, że nagle umiem mówić po Hindi (zdarzyło mi się, że cała strona wyszukiwarki przełączyła się na ten język)?

Np taki kwiatek jak na zdjęciu niedawno odkryłem - chciałem wyszukać jakaś liczbę w necie (na zdjęciu to tylko przykład) i Google dało mi odpowiedź w jakiejś dziwnej jednostce. Skojarzyłem, że oni tu liczą trochę inaczej po tym jak handlarze motocykli podawali ceny:

One lakh, twenty

Co oznaczało 120 tysięcy. Na początku nie kumałem, więc mi zapisywali na kartce:

1,20,000

Tak - dobrze widzicie, przecinek pierwszy raz oddziela trzy cyfry a potem już po dwie (patrząc od prawej).

To całe Indie. Oprócz lakha jest jeszcze crore, równy 10 milionom (czyli 1,00,00,000:). Oni tego używają na codzień i nie są biegli w tysiącach i milionach. Koleżanka jak mi coś mówiła o cenach musiała się trochę pomęczyć, żeby w głowie to wszystko przeliczyć, żebym zrozumiał. Coś np może kosztować 1.5 crore'a, czyli po naszemu 15 milionów. Nazwy jednostek pochodzą z języka Hindi, a ten zaczerpnął je z sanskrytu.

Więcej znajdziecie w tym artykule:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Indian_numbering_system

Chociaż dalej nie wiem czemu Google się upiera, żeby w wynikach wyszukiwania podawać mi te dziwaczne jednostki.

#google #indie #ciekawostki #podrozujzwykopem #jemprzeciez <- mój tag o Azji
kotbehemoth - Jak mnie to czasem irytuje, że Google (ale inne stronki też) przełączaj...

źródło: comment_kbFmSWxlrT5wzVtqkwIwTEUw12i95At1.jpg

Pobierz
  • 8
Nie zaczęło Cię korcić, żeby zacząć uczyć się Hindi? Ten uczuć, kiedy nagle możesz posłuchać w oryginale jak mówi kilka miliardów ludzi na świecie ;) Język ojczysty większości pracowników call center ;)
  • 0
@the_revenant ta od razu kilka bilionów ludzi :) Hindi mówi mniej więcej tyle samo ludzi co angielskim. Prawie 2/3 Indii nie zna tego języka. Uczyłem się trochę chińskiego, którego uważam za bardziej przydatny :) do tego wolę Chiny od Indii
  • 0
@the_revenant Hindi się nie uczyłem ale wydaje się jednak łatwiejszy. Chiński fakt trudny i bez ogromnej pracy i systematyczności ciężko się nauczyć nie mieszkając w Chinach/na Tajwanie. A jak się tam mieszka to chyba do nauczenia (jest kilku mirkow co tam mieszkają/mieszkali i się nauczyli lepiej bądź gorzej)