Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Randomowi ludzie z neta, doradźcie proszę was. Wyprowadziłem się na studia do innego miasta, i nie daję sobie za bardzo rady psychicznie. Stany lękowe,ataki paniki, natrętne myśli o zwariowaniu czy bohatyrze, nie mam żadnych znajomych w Warszawie. Wracać do swojego rodzinnego miasta, gdzie panuje trochę toksyczna atmosfera? Brat z autyzmem, i tata z depresją w okresie remisji, mama choleryczka. #przegryw #depresja #psychiatria #nerwica

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: [Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok](https://st.pl/$xvynkdla)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Opuściłeś strefę komfortu ( wiem że brzmi coachowo ale nie chce się rozpisywać). Początki w takich sytuacjach zawsze są ciężkie ale pamiętaj że miasto jak Warszawa daje wiele perspektyw. Trzymaj się Miras i powodzenia na studiach.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jedz zdrowo, wysypiaj się, nie rezygnuj z aktywności fizycznej (choćby codzienny spacer). Jeżeli chodzi o towarzystwo, to w Warszawie znajdziesz do wszystkiego - czy lubisz chlać, czy Pokemon GO, czy kąpiele w lodowatej wodzie. I nie wracaj na wioskę - tam już nic dobrego Cię nie czeka.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Tu nie ma co czekać, uderzaj do specjalisty psychiatry. Na pierwszej wizycie porozmawiacie i wspólnie zdecydujecie o formie terapii. Nie potrzebujesz skierowania. Jak teraz zadzwonisz i umówisz się prywatnie, to wizytę powinieneś ogarnąć w przeciągu paru najbliższych dni. Niestety na NFZ czeka się kilka miesięcy. Wada: koszt ~200zł
Jak masz jeszcze jakieś pytanka to pisz. Powodzenia :)
  • Odpowiedz
OP: Dzięki za komentarze i chęć pomocy, przejdę się do psychiatry, potem coś spróbuję z terapią chociaż strasznie się boję ewentualnych leków i tego czy nie wywołają one poważniejszych chorób jak chad itd :( . Inna sprawa ,że co będzie dalej w życiu skoro ja na starcie (19 lat) już nie domagam a tu tyle tragedii do przeżycia ... @RGB_XYZ Warto iść do psychiatry na NFZ czy wtedy wgl się
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Generalnie leków przeciwdepresyjnych się nie bój, konsensus naukowy jest taki, że jeżeli zacznie je brać ktoś z prawidłowym nastrojem, to po prostu pod względem psychiki nic się nie zmieni (poza oczywiście jakimiś działaniami niepożądanymi z np. przewodu pokarmowego). Manii sobie w ten sposób nie wywołasz (chyba, że faktycznie masz jakieś historie zwyżek nastroju, to porusz temat z psychiatrą, dobierze odpowiedni preparat).
Co do informacji, czy na NFZ się starają
  • Odpowiedz