Wpis z mikrobloga

@kanciak12: TSy klepali od 1914 roku (tak, nie ma pomyłki ponad 100 lat i najpierw głównie w samochodach wyścigowych) - TSy sprzed przejęcia przez Fiata (mięzy innymi w 75tce) były genialne i bardzo wytrzymałe.

Twoja opinia dotyczy zmodyfikowanych Fiatowskich jednostek 16 zaworowych z których zrobiono TSy na siłę w celu redukcji kosztów produkcji oraz unifikacji w podgrupie Alfa-Lancia do której należała Alfa zaraz po przejęciu przez Fiata - czyli w modelach
@kanciak12: i się zemściło i nie jednocześnie... Z jednej strony uratowali markę ale poszli zupełnie inną strategią niż wcześniej miała Alfa. Taka 75tka tak jak z resztą prawie wsztystkie tamte Alfy to był ucywilizowany ułagodzony samochód torowy - stąd mimo że rozwiązania były pancerne to i tak musiałeś zrobić serwis co jakiś czas i np. wymienić klocki hamulcowe, pasek rozrządu itp. Z tyłu by wymienić klocki trzeba było rozebrać pół zawieszenia
@kanciak12: szkoda że nikt nie patrzy na statystyki awaryjności bo od 159 statystycznie Alfa jest jedną z najbardziej bezawaryjnych marek - pałeczkę największych psujów przejęli Niemcy z VAGiem na czele :) -

BTW o tym jak były kiedyś robione silniki Alfy możesz się przekonać na przykładzie kultowego Busso bo to jedyny silnik Alfy zlat 80tych zostawiony przez Fiata w ofercie - dostępny czy to w GT czy GTV lub GTA :)
@kanciak12: ja siedze w UK :) tu jest pełno ludzi co pamiętają jeszcze złote lata Alfy i jeżdżą klasykami :) raz byłem na zlocie w Bicester i pozamieszczałem parę zdjęć. Oprócz kolekcjonerów i fanów, to bekowo jest zobaczyć 60- 80 letniego dziadka w sportowej Alfie wartej dobrych kilkaset tysięcy funtów teraz albo i więcej, którą kupił w latach 70tych z salonu i przyjechał na zlot teraz :):):)

Poniżej link do moich
fajny klasyk ale silniki TS zepsuły alfie opinie aż do dziś.

@kanciak12:

Twin Spark w 75 jest nie do #!$%@?. To jeden z lepszych silników w historii motoryzacji. Możesz spuścić z niego olej i wodę, a następnie pojechać autem przez Saharę i wrócić. I nic mu nie będzie.

Twin Sparki zrobiły się #!$%@? dopiero od wersji szesnastozaworowej, montowanej np. w 156, czy 147.
Sam mam 159 i zamienię tylko na gulie.

@kanciak12: O to to. Veloce w Misano Blue albo białe. Jeździłem RS6, F30 miałem jako służbowe, każdy dookoła zachwalał jak to auto się prowadzi i nikt nie wierzył, że 10 lat starsza 9 w kombi jeździ jeszcze lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°). Próbowałem C klasy, IS300, Megane RS i do żadnego z tych aut nie poczułem takiej mięty jak