Wpis z mikrobloga

@reddigg dobra robota :-D

Głupio to przyznać, ale Żydzi są o wiele lepiej zorganizowanym narodem niż Polacy. Podziwiam ich za solidarność a jednocześnie wielokulturowość. Wszędzie się odnajdują.

A my cóż, tradycyjnie jesteśmy zawistni. Ja rozumiem zabory, czasy dyskryminacji itp., ale to już historia. Możemy tworzyć lepszy kraj (jeśli przezwyciężymy nasze wady narodowe). Zawsze rozbrajają mnie nasi narodowcy, którzy mówią jacy to Żydzi są źli... A kiedy pokaże im się np. na
  • Odpowiedz
@GeraltRedhammer: Taka to już jest ta nasz polska mentalność. Jak Żydowi spalił się interes to cała komuna żydowska składała się na niego, żeby mógł się odbudować, jak Polakowi spalił się interes, to drugi się cieszył, że go nie złapali. Z przykrością muszę stwierdzić podobnie w tym kraju był zawsze b----l i to bynajmniej nie z winy obcych sił, po prostu nasi sąsiedzi wykorzystywali naszą nieudolność, a Żydzi bardzo pomogli w
  • Odpowiedz
@GeraltRedhammer: Widzisz Geralt jak wyszło. Zakopali bo przecież to o Izraelu. To jakiś koszmar. Skąd u nas bierze się tyle bezinteresownej nienawiści jest i pozostanie dla mnie zagadką. Przecież ten wykop miał być o śmiesznych filmikach a zrobiła się z tego jak zawsze platforma dla wszelkiego rodzaju frustratów którzy nic o Izraelu nie wiedzą, z żadnym żydem nie rozmawiali, ale i tak napiszą te swoje bzdety. Szkoda że stoimy w
  • Odpowiedz
@reddigg cierpimy na syndrom "oblężonej twierdzy". przez ostatnie 200 lat, albo byliśmy pod okupacją albo byliśmy zdradzani.

Nie zmienia to jednak faktu, że nie usprawiedliwia to braku logicznego myślenia. Jeśli ktoś jest ode mnie lepszy, to nie oznacza, że jest moim wrogiem. Jeśli chce mu dorównać to powinienem przekopiować jego najlepsze pomysły i starać się jeszcze je ulepszyć.

Dlaczego tego jako naród nie rozumiemy? Chyba coś w edukacji nawala. Za dużo
  • Odpowiedz
@Jarii:

Widzisz Jarii, ja znam trochę historię. Przeczytało się co nieco. Summa summarum Żydzi zrobili więcej dla Polski dobrego niż złego i to jest fakt. Narody Słowiańskie nie radzą sobie w ogóle z jakąkolwiek demokracją. Żeby system w miarę dobrze funkcjonował musi być "zamordyzm". Rozkwit międzywojenny jest tego najlepszym przykładem.

W Rosji za cara (albo teraz za Putina) wszystko się układało. Taka mentalność. Nachlać się, pochędożyć, ponarzekać. Hasło "Nasze kamienice,
  • Odpowiedz
@reddigg, z tym dobrem też się zgodzę. Wybitnie cenię Brzechwę i Tuwima. Zresztą nasza kultura powstała z wymieszania z Żydowską, to częściowo na naszych ziemiach jeszcze przed powstaniem Polski istniało Żydowskie państwo Chazarów, chociaż nie zawsze było tak różowo, bo później wiele razy walczyliśmy później z Żydami z Czufut-Kale (byli po stronie Mongołów). I raczej wymieniam to jako ciekawostkę.

A taka ciekawostka, na koncercie Mazowsza widziałem stroje regionalne, które były
  • Odpowiedz
@reddigg: pytasz dlaczego mamy tyle bezinteresownej nienawiści? Poeta pisał, będą o nas pamiętać w Europie i w Azji/Jak się biesi docześnie, kto historią się struł.

W Rosji za cara (albo teraz za Putina) wszystko się układało. Taka mentalność

W Rosji demokrację próbowano wprowadzać wielokrotnie, wkrótce jednak zawsze władzę przejmował jakiś autokrata. Ciekawe
  • Odpowiedz
@Ginden: Kaczmarski "Dobre rady Pana Ojca" :) "Cudzoziemskich ksiąg nie czytaj, czego nie wiesz księdza pytaj..."

@reddigg: @GeraltRedhammer: Panowie, narody słowiańskie mają to do siebie, że potrzebują być trzymane za pysk przez władzę, dalej mamy tą cholerną mentalność "Defensor fidei", mesjanizm to przekleństwo polaczyzmu. Żydzi zrobili bardzo dużo dla Polski, nieprzypadkowo tylu jest, żydów noblistów, a ilu z nich walczyło dla Polski to nie wspomnę, każdy
  • Odpowiedz
To jeszcze jedna ciekawostka. Większość wynalazków, które przypisujemy Rzymianom została skopiowana od innych narodów, nawet gladius i pilum są tylko kopiamia. Taka polityka uczyniła z nich potęgę
  • Odpowiedz