Wpis z mikrobloga

Witam Mirki i Mirabelki,
szybkie pytanie. Ktoś może podpowiedzieć więcej jak można "uszczelnić" pocztę przed tymi zasranymi kampaniami "Pobierz fakture vat", która kieruję na gdrive? Kończą mi się pomysły jak to bardziej uszczelnić. Chodzi o dovecot oraz procmail. Clamav sobie kurła nie radzi. SpamAssasin też działa jakby chciał, a nie mógł. Ktoś coś więcej podpowie?
Dzięki.
#linux #software #poczta #it #informatyka #security #bezpieczenstwo #komputery #komputer #pytanie #pytaniedoeksperta #serwery
  • 8
@spayker: @wykopek_n: @randomowy_wykopek: Panowie, to na poziomie serwera ale czy znacie coś na poszczególne skrzynki? Bo widzę że niektórzy klienci mają taki syf że to się w głowie nie mieści a i tak są przecież w obrębie mojego serwera gdzie wszystkie inne konta nie mają takiej masy spamu.

Było coś takiego jak Unroll.me ale to raczej tylko do newsletterów oficjalnych a nie typowego chamskiego SPAMu, z resztą okazało się
@randomowy_wykopek: Ja właśnie o tym myślę, i egzekucja tych linków, całość pracująca w wyizolowanym środowisku żeby te które są podpuchą nie narobiły szkód. Pozbieranie bazy przykładowych takich syfów z kilku zainfekowanych przypadków. Tylko to tworzenie bazy to chyba syzyfowa praca.

Tylko kurde ja sam się obawiam czy to unsubscribe to w ogóle jest rozwiązaniem w powidzmy 20% przypadków, gdyby wg reguły pareto dało się tylko tą drogą usunąć 80% to już