Wpis z mikrobloga

Powtarzam jeszcze raz, to nie ma nic do rzeczy. Unikasz pytania, próbujesz mnie wciągnąć w dyskusję o czymś kompletnie niezwiązanym.

@ibilon: Jakie pytanie? To głupie, że "jak można się urodzić z niewłaściwą płcią"? Czy jakieś inne?
  • Odpowiedz
Jakie pytanie? To głupie, że "jak można się urodzić z niewłaściwą płcią"? Czy jakieś inne?

@rzep: Dalej unikasz pytania, nie udało się przekierować dyskusji na inny temat, to teraz zgrywasz głupka.

To pytanie:

Dlaczego ludzie, którzy urodzili się z "niewłaściwą tożsamością płciową", czy jak ty to wolisz nazywać "dysforią płciową", chcą zmieniać swoją "płeć społeczną", jeżeli ta przypadłość dotyczy ich płci biologicznej? Dlaczego objawą tego genetycznego schorzenia jest, między innymi,
  • Odpowiedz
@ibilon:

Dlaczego ludzie, którzy urodzili się z "niewłaściwą tożsamością płciową", czy jak ty to wolisz nazywać "dysforią płciową", chcą zmieniać swoją "płeć społeczną", jeżeli ta przypadłość dotyczy ich płci biologicznej? Dlaczego objawą tego genetycznego schorzenia jest, między innymi, chęć noszenia sukienek przez mężczyzn, jeżeli o tym decyduje "płeć społeczna"?

Ale płeć społeczna to całe spektrum zachowań, wymagań i oczekiwań co do danej płci. Nie każdy ze złą płcią biologiczną, chcąc
  • Odpowiedz
@ibilon:

Dlaczego ludzie, którzy urodzili się z "niewłaściwą tożsamością płciową", czy jak ty to wolisz nazywać "dysforią płciową", chcą zmieniać swoją "płeć społeczną", jeżeli ta przypadłość dotyczy ich płci biologicznej? Dlaczego objawą tego genetycznego schorzenia jest, między innymi, chęć noszenia sukienek przez mężczyzn, jeżeli o tym decyduje "płeć społeczna"?

Bo dysforia płciowa to nie tylko noszenie sukienek, zabawa lalkami czy malowanie się, to głównie chęć posiadania drugo i trzeciorzędowych cech
  • Odpowiedz
@CommodoreCunt:

płeć społeczna... Nie ma czegoś takiego, są tylko zaburzenia seksualności

Jednym prostym trikiem zaorał całe WHO, zacznij prace pisać to zrewolucjonizujesz socjologię.
  • Odpowiedz
Nie każdy ze złą płcią biologiczną, chcąc ją zmienić, planuje wpisać się we wszystkie kanony płci kulturowej.

@rzep: W takim razie dlaczego taka procedura zmiany "płci społecznej" jest powszechnie uznawana za metodę leczenia "dysforii płciowej"?

Kobieta w ciele mężczyzny, po fizycznej zmianie płci, może chcieć nosić sukienki by podkreślić swoją zmianę. Ale nie ma żadnego takiego wymogu - może nadal nosić jeansy i bluzę jeśli chce.

To dziwne, bo jakoś nigdy nie słyszałem
  • Odpowiedz

@ibilon: czego nie rozumiesz w tym, że osoba która ma mózg mężczyzny rodzi się w ciele kobiety lub na odwrót? Mózgi różnią
  • Odpowiedz
@CynicznyMarksista: tylko ludzie bez rąk czy nóg nie startują w zawodach sportowych wraz z pełnosprawnymi. Tak samo powinno być w tym przypadku, skoro mężczyzna ma zaburzoną tożsamość płciową - spoko, ale zapraszam konkurować z innymi mężczyznami z podobnymi zaburzeniami.

Oczywiście to pierwszy lepszy przykład co jest nie tak z polityką wobec takich ludzi.
  • Odpowiedz
@ibilon:

Wydawało mi się, że ustaliliśmy, że "dysforia płciowa" to zaburzenie genetyczne, czyli dotyczące "płci biologicznej", a o tym, czy ktoś woli nosić sukienki, decyduje "płeć społeczna". Ty sam kazałeś mi odróżnić "s-x" od "gender".

Ustaliliśmy ? "Kazałem" ci przeczytać w kontekście "płeć to konstrukt społeczny", która odnosi się do płci społecznej a nie biologicznej z którą się rodzimy.

Teraz twierdzisz, że "dysforia płciowa" jednak dotyczy "płci społecznej", z którą
  • Odpowiedz
W takim razie dlaczego taka procedura zmiany "płci społecznej" jest powszechnie uznawana za metodę leczenia "dysforii płciowej"?

@ibilon: Bo dla niektórych taka zmiana jest korzystna? Procedura leczenia dobierana jest do pacjenta.

To dziwne, bo jakoś nigdy nie słyszałem ani nie widziałem, żeby jakiś mężczyzna po "fizycznej zmianie płci" dalej ubierał się i zachowywał jak mężczyzna. Czy znasz taki przypadek?

Jakie to ma znaczenie czy ja lub ty znasz? Dowody anegdotyczne
  • Odpowiedz
czego nie rozumiesz w tym, że osoba która ma mózg mężczyzny rodzi się w ciele kobiety lub na odwrót? Mózgi różnią się pomiędzy płciami więc to łatwo stwierdzić.

@rybsonk: Czyli według ludzie rodzą się z chęcią noszenia sukienek i nakładania makijażu? Który chromosom za to odpowiada?
  • Odpowiedz