Wpis z mikrobloga

• 1
Jak banowac graczy po MAC?

Mamy ze znajomymi serwer gry. Gra na nim sporo osób, ale część z nich dostaje bana ze względu na cheaty. Oczywiście banujemy ich po IP, ale oni zakładają nowe konta na nowym ip i harxuja dalej.

Myślałem, żeby zrobić coś na zasadzie shadowbana wpisującego do rejestru - ale to pewnie szybko ogarną.

Jak załatwić ten problem? Macie jakieś tricki?

#programowanie #siecikomputerowe #security
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Rudy_:
Moim zdaniem najlepszym sposobem na takich ludzi jest wprowadzenie opłaty za stworzenie konta.
Po kilku razach odpuszczą.
Albo możesz się bawić jak ten rumun i moderacja wykopu.
  • Odpowiedz
@Rudy_ bo to co mi przyszło do głowy to żeby robić hash z konfiguracji hardware PC albo fingerprint systemu i na tej podstawie wiązać dostęp konta do gry.
Nie jestem specem w tej dziedzinie ale spróbowałbym w tym kierunku.
  • Odpowiedz
@Rudy_: To kicha. Wtedy pozostaje dosyć proste rozwiązanie, o którym wspomniał @wunrz: czyli rejestracja z etapem wysyłania numeru weryfikacyjnego na SMS.
W 100% nigdy nie powstrzymasz ludzi, którzy dla frajdy będa chcieli obejść Twój system ale takie coś powstrzyma 90% tych, którym nie będize się chciało z tym pierdizelić :P
  • Odpowiedz
Jak banowac graczy po MAC

@Rudy_: czy ja dobrze zrozumiałem? Macie serwer gdzieś na VPS w internecie i pytasz jak banować po MAC?
MAC występuje na warstwie fizycznej i jest stały tylko w obrębie tego samego segmentu sieci.
Poza tym stos IP systemu operacyjnego nie zwraca w pakietach MAC do aplikacji (no chyba że aplikacja obsługuje stos samodzielnie przez gniazdka RAW co generalnie jest metodą wykorzystywaną wyłącznie przez snifery).

Takie
  • Odpowiedz
@inny_89 no ok, ale ten uuid jest generowany na podstawie uidów konkretnych podzespołów, a myślę że przy dużej skali będą się zdarzać te same konfiguracje sprzętowe że względu na to, że można kupować gotowe, złożone już komputery i pewnie tak ludzie częściej kupują niż sami składają, bo nie każdy to umie złożyć a nawet jak umie to może mu się nie chcieć
  • Odpowiedz