Wpis z mikrobloga

Mirki, jeśli zainstaluję np. Ubuntu na pendrive (instalacja a nie dysk instalacyjny) i na koniec kreatora zaznaczę, żeby nie instalował menedżera rozruchu oraz jeśli ustawię w BIOS kolejność: 1.USB 2.HDD to Ubuntu bedzie się właczało gdy podlącze pendrive, a Windows gdy pendrive nie będzie? Chcę dłużej potestować ubuntu, a nie chcę wprowadzać zmian na dysku z Widows. Wymyśliłem taką metodą, ale pytanie czy zadziała.

#linux #informatyka #komputery #bigbrother
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bachus: Pacjent to Dell E7240. Rozważam przejście na Linuxa na tym laptopie, ale chcę przetestować jak to będzie wgl działać. Jestem oczywiscie orędownikiem wirtualizacji, ale w tym przypadku test będzie trochę niemiarodajny.

@NaChMiNick: Czyli, żeby nie uwalić sobie MBR w Windows to musiałbym wypiąć dysk z Windows podczas instalacji?
  • Odpowiedz
@SallyDouble: Nie ma to sensu, ponieważ rozruch USB będzie długi. Ja miałem Windowsa i Ubuntu i mogłem przełączać i bez pendrive'a. Wystarczy że wyznaczysz tylko kilka giga na partycję dla Ubuntu. Przy uruchomieniu komputera po prostu sobie wybierzesz OS. Chyba, że chcesz Ubuntu móc przełączać między komputerami i ważne jest dla Ciebie, że możesz podłączyć do różnych PC. Tak często robi sie w serwisach np by sprawdzić czy dysk jest
  • Odpowiedz
@khord: Po USB 3.0 działa to o dziwo całkiem sensownie. Nie chcę dual boota (mam sdd 128gb). Problem w tym, że E7240 ma dysk mSata, bo gdyby był jakiś normalny to po prostu wyciągnąłbym dysk z Windows i postawił testowo Ubuntu. Kurde w sumie to chcę zrobić coś w stylu liveUSB, ale z zapisywaniem danych na USB (bez strat danych po restarcie), stąd pomysł instalacji na pendrive.
  • Odpowiedz
  • 0
@2ubRYlGqXdXxRAzXwRaQQ: Wszystko spoko, użyłem Rufus 3.8 i Linux Mint. Niestety ta funkcja w Rufusie jeszcze nie dokonać działa, bo nie ma problem z montowaniem przy bootowaniu. Ale sam pomysł ma potencjał. Jeszcze pomysł żeby wgl uruchomić z karty pamięci. Mam jakiegoś sandiska z odczytem 80mb i zapisem jakieś 45(crystaldisk), także jak na testowa konfiguracje będzie ok, a karta się idealnie chowa w czytniku i nie wystaje poza obudowę, wiec mniejsze
  • Odpowiedz