Wpis z mikrobloga

@anonymous_derp jak długo już na carnivore ? Sam staram się namówić mamę która boryka problemami układu immunologicznego na jakaś dietę na próbę może nie tak restrykcyjną jak twoja ale dodatkowo z jakimś ciemno zielonymi warzywami i ciekawi mnie czego nie używasz przypraw ? Ja jako myśliwy od wielu lat wraz z rodzina staram się konsumować wszytko co nadaje się do zjedzenia upolowanej dziczyzny bo to jedne z najlepszych źródeł witam jakie
  • Odpowiedz
Nie wiem z jakim relatywnym ryzykiem. Na razie wiemy, że to powoduje raka. Więc taka dieta nie może być zdrowa.


O przyczynach raka wiemy niezmiernie mało. Badacze się ciągle o to spierają. Znam przynajmniej TRZY obozy obwiniające zupełnie inne rzeczy o powodowanie raka (genetyczny - mutacje DNA, metaboliczny - uszkodzenia mitochondriów, i mTOR - szeroko pojęte czynniki anaboliczne). I najwyraźniej wszystkie trzy racji nie mają.

Tymczasem myśliwi-zbieracze, niezależnie od diety - a odżywiali się bardzo różnie - raka nie mieli (patrz relacje Price'a i Stefanssona z rozmów z kolonialnymi lekarzami, gdzie biali mieli mnóstwo raka, a tambylcy nic - chyba, że jedli jedzenie białego człowieka). Mimo, że mieli w głębokim poważaniu coś takiego jak heterocykliczne aminy, i sobie piekli mięso i inne rzeczy na otwartym ogniu. Nie sądzę, żeby coś takiego jak dosyć łagodna obróbka, jaką stosuję, miało istotny wpływ na ryzyko wystąpienia raka.

Jak
  • Odpowiedz
jak długo już na carnivore ?


Będzie ponad rok.

Sam staram się namówić mamę która boryka problemami układu immunologicznego na jakaś dietę na próbę może nie tak restrykcyjną jak twoja ale dodatkowo z jakimś ciemno zielonymi warzywami


Może
  • Odpowiedz