Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1780
Idę dzisiaj zgłosić oszustwo na policję. Mój poprzedni samochód po szkodzie całkowitej jest teraz wystawiony u handlarza jako bezwypadkowy. Rozmawiałem z nim i oczywiście jest cała historia tłumacząca dlaczego czujnik pokazuje więcej w miejscach największej masakry (nie, jego historia nie mówi o wypadku). Oczywiście VIN się zgadza. Janusz ma firmę. Wszystkie dokumenty potwierdzające moje słowa już mam skompletowane.

Macie może jakieś sugestie na co powinienem zwrócić uwagę zgłaszając taką sytuację? Czy oprócz policji istnieje jakaś instytucja do której można takie coś zgłosić?

Szczegółów nie podaję póki co - chce dać szansę odpowiednim służbom. Zależy mi na eliminowaniu takiej patologii.

#prawo #motoryzacja
  • 82
@roophie: w nowych trzeba też uważać, tak jak @ciemna_masa napisał bardzo czesto nawet w salonach zdarzają się przycierki itp.
Z jakimiś przytarciami nie miałbym problemów, gdyby nie fakt, że płaci się, #!$%@?, za nowe auto i boli trochę mieć auto z salonu po przygodzie xD

A jak wyjedziesz z salonu, odkryjesz coś ciekawego w aucie i wrócisz to i tak pozamiatane zazwyczaj, bo jak udowodnisz, że to nie Ty po podpisaniu
@Wloczykij2: Czyli uważasz że naprawa podłużnicy czyli jednego z głównych elementów konstrukcji auta to pikuś ? Myślisz że gdyby naprawa auta była bezpieczna i kosztowała 15-20% wartości to ktoś kalkulował by ją jako całkowitą... ?
@ciemna_masa: Weź auto na serwis, sprawdź czy równe i dobrze poskładane, jak wszystko będzie ok - powiedz, że to było twoje i masz wszystkie zdjęcia jak wyglądało przed i proponujesz mu 60% ceny albo wszystko trafia do internetu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyli uważasz że naprawa podłużnicy czyli jednego z głównych elementów konstrukcji auta to pikuś ? Myślisz że gdyby naprawa auta była bezpieczna i kosztowała 15-20% wartości to ktoś kalkulował by ją jako całkowitą... ?

@johnyd23: Wytlumaczym na wlasnym przykladzie, ze naprawa byla prosta, chociaz mialem calke. Tak, wg mechanikow z ASO wymiana podluznicy to pikus i cena nowej to 900 zl. Czego nie rozumiesz?
Raczej niewiele uda Ci się zdziałać na policji. Kumpel przed zakupem sprawdził samochód i okazało się, że był bity. Policja odpowiedziała, mu że dopóki go nie kupi to nie dochodzi do przestępstwa i oni nic w tej sprawie zrobić nie mogą
Niestety takie mamy prawo ¯_(ツ)_/¯
producent przwiduje naprawe kazdego elementu auta

wejdz sobie w katalog bmw np. bmwstore.pl wejdz w jakis popularny model i w czesci blacharskie, wszystkie sa do kupienia i wstawienia.

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/grupa/41-elementy-blasz-karoserii/i57357/kL/sN

@coredump: i tak i nie, części są w katalogu - ale nie ma technologii naprawy, przynajmniej tych które są dostępne dla zwykłych serwisów
nie wiem jak w BMW ale w Toyocie którą mam body workshop manual kończy się na wymianie podłużnic a
@MercedesBenizPolska ja ja miałem rok temu bardzo podobną sytuację i sprzedałem (wycena 8-9, naprawa prawie to samo). Uszkodzilem wtedy przedni zderzak i wszystkie zbiorniczki zanim, prawe i lewe przednie nadkole, pewnie cos jeszcze wewnątrz komory silnika.
Tak sobie czytam wpis @ciemna_masa i dochodzę właśnie do wniosku że chyba poszedł do naprawy. Brak rdzy, dobrze zachowany lata 99, zawsze serwisowany i pół roku wcześniej nowa przednia szyba. Oczywiście szkoda calkowita, ale ja bym