Wpis z mikrobloga

#laptopy udające #pcmasterrace do #programowanie . Laptop do pracy w podróży. OS X odpada, bo docker działa tragicznie (delikatnie mówiąc).
Zastanawiam się nad surface book 2, surface laptop 3, a może nawet surface pro 7. Może też starsze wersje jeśli jest to w miarę wydajne?
Istotne dla mnie jest to by śmigały docker z ... magento2, elasticiem, aby było to lekkie i nie chciałbym wydawać fortuny. Normalnie pracuję na prawdziwych PC z wieloma monitorami (3-4), a to ma być tylko dodatek jak mam usiąść na kanapie z prezentacją, pójść do sali konferencyjnej czy popracować w samolocie.
Raczej ubuntu, bo leniwa buła ze mnie.
Obecnie mam dell precision z procesorem 4 generacji i niestety do moich zastosowań już za słaby jest ;(
A może #macbook z zainstalowanym ubuntu? Jak to się sprawdza?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@passage: acerów i asusów to akurat unikam jak laravela. #!$%@? się w najgorszym możliwym momencie, przegrzewa się, nie da się z tego korzystać z dockerami (mieliśmy takie lapsy wcześniej w firmie - wszystko wymienione na dell latitude, ale to było jeszcze na prockach 8 generacji). Wolę dopłacić do wyższej jakości wykonania. No i te firmy nie wspierają linuxów - zawsze sąjakieś miejsze lub większe problemy z podstawami, bo każda linia
  • Odpowiedz
OS X odpada, bo docker działa tragicznie

@kamillus: nie miałem problemów specjalnie. Dodatkowo słyszałem, że jest duża poprawa jeśli się używa VMWare zamiast xhyve, ale sam nie potrzebowałem zmieniać.

Poza tym Docker ssie ;)
  • Odpowiedz
@vasper: budżetu specjalnie nie określam, bo jak będzie trzeba to i 15k się wyda, ale najchętniej zamknąłbym sięw okolicach 5k ;) BARDZO przenośny. Tak jak napisałem wyżej - głównie pracuję i tak na stacjonarnych - to ma tylko być na czas podróży (czyli w locie albo leżąc na plaży) i prezentacji. 1,5kg to absolutne maksimum. Chory kręgosłup więc nie chcę obciążąć go dodatkowymi gratami jak kiedyś.
Dedykowana karta graficzna to
  • Odpowiedz
@Hauleth: tu chodzi o bezproblemowość. Póki co niczego lepszego do developerki niż docker nie wymyślono. Dostaję docker-compose, jedna komenda i projekt mi działa identycznie jak na produkcji. No chyba, że osx to albo nie działa albo działa tragicznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hauleth: Przychodzą gotowe obrazy i na osx czy tam teraz macos po prostu działają jak gówno. Coś co na białym systemie trwa sekundę do czterech na macach potrafi wykonywać się dziesięć minut. Dostosowywanie każdego projektu pod #!$%@? system to cenne godziny. Więc zwracają się sprzęt i system, które nie sprawiają problemów.
  • Odpowiedz
  • 0
@LazyInitializationException: Projekty oparte o magento generalnie. Problem jest gdzieś na poziomie i/o dockerow z tego co ludzie opisywali. U mnie kilka osób próbowało z tej atrapy unika korzystać i zawsze są z tym jakieś problemy. System do robienia filmików i obróbki zdjęć, ale do programowania innego niż w xcode to słabe rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@kamillus: Dell XPS 13 7390 - nic lepszego nie znajdziesz, jeśli zależy Ci na maksymalnej mobilności, przy jednoczesnym zachowaniu dosyć dobrej mocy obliczeniowej.

Warto też zerknąć na MSI Prestige 15, ale to już balansowanie na granicy tych 1.6kg - chyba najwydajniejszy obecnie ultrabook. Jest też jego 14-calowa wersja, dużo lżejsza, ale pewnie nie trafi ona do Polski, przynajmniej w tym roku.
vasper - @kamillus: Dell XPS 13 7390 - nic lepszego nie znajdziesz, jeśli zależy Ci n...
  • Odpowiedz