Wpis z mikrobloga

@krootki: widziałam kilka na żywo. Przykładowo na Toskanii we Wrocławiu: pokój z aneksem kuchennym i jedną cała przeszkloną ścianą, w nim jedno gniazdko elektryczne, drugi pokój mniejszy od mojej łazienki. Cena z kosmosu, mieszkanie odpowiednie tylko dla studenta kawalera. Przeszkolona ściana ciągle zasłonięta, bo sąsiedzi zaglądają, brak balkonu, szafa wnękowa na korytarzu, żadna inna już nigdzie nie wejdzie. Inny przykład, mieszkanie w rogu bloku, na ścianach ciągle grzyb, mostki termiczne przy
"Pewna inwestycja," - pewność jest wtedy kiedy budynek już stoi.

@mirek-m: Nieprawda. Wszystkie mieszkania kupiłem jako tzw "dziura w ziemi". Tylko wtedy możesz wybrać te atrakcyjniejsze. Jak już budynek stoi to wtedy zostają te gorsze lokale. Od dłuższego czasu tak zmienione są przepisy, że naprawdę rzadko słyszy się o upadku dewelopera czy podobnych "atrakcjach" dla kupujących mieszkanie. Zdecydowana większość spraw ciągnie się jeszcze od lat, gdzie przepisy były inne (chodzi o
widziałam kilka na żywo. Przykładowo na Toskanii we Wrocławiu: pokój z aneksem kuchennym i jedną cała przeszkloną ścianą, w nim jedno gniazdko elektryczne, drugi pokój mniejszy od mojej łazienki.

@Kami-chan: No i mówię właśnie, że piszecie o skrajnych przykładach. Widocznie akurat takie mieszkanie było, aby "dopasować" do innych na piętrze. Pewnie w tym samym bloku były i 2-4 razy większe mieszkania, z normalnym układem - po prostu ludzie mają teraz wybór
Pomyślisz: fajna ta Twoja opcja Anon - owszem, ale jest haczyk: poświęciliśmy z Żoną setki godzin na dojazdy, szukanie i trwało to dwa lata (kilkadziesiąt podejść). W końcu trafiliśmy na perłę, właściciele wyjeżdżają i chcą się szybko pozbyć kredytu

@Soveliss: mam kilka pytań.

1. W jaki sposób szukałeś okazji? Czy przez portale typu olx? Czy trudno jest konkurować z agencjami które zajmują się szukaniem takich okazji zawodowo?

2. Czy ten czas
tylko rynek pierwotny.

@Dutch: Z połowa "zalet" jakie wymieniłeś to wady, albo nieprawda. A hitem Twojej wypowiedzi jest tekst o lepszej infrastrukturze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co jak co ale wielka płyta z PRL infrastrukturę ma 100x lepszą od obecnej deweloperki.
@Noitaktojestztymwszystkim: Wrocław -> udało się kupić dobre mieszkanie z rynku wtórnego, jednak budynek postawiony w 2012 roku, więc stosunkowo niedawno. Z tego co teraz obserwuję, to deweloperzy mają tendencję do budowania mieszkań w 'wysokim' standardzie z bardzo kiepskiej jakości materiałów. Nie wszyscy - ale co raz więcej bubli na rynku mieszkaniowym się znajduje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@krootki zdarza się że coś jest spartolone, o tym mówię. Potem trzeba reklamować, remont się przeciaga. Itd. Tutaj dokładnie wiesz co i w jakim stanie jest.

Z pozostałymi nie ma co polemizować, na tyle sytuacyjne i subiektywne, że nie spodziewałem się że ktoś będzie próbował dyskutowac