Wpis z mikrobloga

@Naku:

Noodle zostały przygotowane na podstawie przepisu z kanału "Chniese Cooking Demystified" (chyba najlepszy kanał anglojęzyczny o tematyce kuchni chińskiej) i internetu. W oryginalnym przepisie nie dodaje się mięsa, ale nie byłbym sobą gdybym tego nie zrobił. xD

Sos:

Chińska pasta sezamowa 2 duże łyżeczki (zostały zastąpione łyżeczką Tahini i łyżeczką pasty orzechowej 100%), 1 niepełna łyżeczka oleju z prażonych sezamów (bardzo aromatyczny i mocny w smaku, używany jako dodatek), 1
@Michu94: a i byłbym zapomniał - w sosie należy dodać jeszcze łyżeczkę wyprażonego i zmielonego pieprzu syczuańskiego. Oczywiście radziłbym dodać, ale jak nigdy nie miałeś z nim styczności to lepiej uważać. Zdecydowanie specyficzna przyprawa, która daje dziwny rodzaj smaku - wyjątkowy aromat, mentolową ostrość i uczucie lekkiego "drętwienia" na języku. Polecam.