Wpis z mikrobloga

Witajcie Mireczki i Mirabelki ʕʔ
Jak to u Was w pracy w IT z podwyżkami?
Czy macie jakieś okresy po których macie rozmowy odnośnie podwyżek? Pół roku/ rok/ dwa?
Jak to jest z wielkością podwyżki? Czy idziecie równo procentowo czy zależnie od wyników?
Czytałem w ogłoszeniach o firmach które maja uregulowane podejście do tego i co rok/pół spotykaja sie na rozmowe o pensji.

#it #programowanie #programista15k #webdev
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zajcus: jeśli firma nie ma uregulowanego podejścia to warto usiąść z managerem i spisać cele np w formie jakiegoś self development planu, po ktorym wskakujesz na wyższy poziom zarobkó albo lepsze stanowisko - pracodawca ma podkladke i wskaźniki Twojego rozwoju, a Ty masz również podkladke i motywacje do działania

po ustalonym czasie lub osiągnieciu celu siadacie do rozmow i odnosicie sie do tego co kiedys ustaliliście, polecam takie podejście
  • Odpowiedz
@ChestNoot: Z doświadczenia ile wynosi u CIebie taki czas? No i teraz drugie osobiste pytanie, jeśli wszystko jest super to jakich skoków oczekiwałeś? 10%?15%?
  • Odpowiedz
@zajcus: myślę że 1 rok to górna granica takiego okresu, ja obecnie jestem w cyklu półrocznym

przy podwyzkach co pol roku 10-15% to zajebiście dużo, wg mnie trudne do wynegocjonowania
  • Odpowiedz
@zajcus: nigdy mi się nie chce bawić w takie rzeczy aby szarpać się o te kilka czy kilkanaście procent, wolę od razu zmienić pracę i mieć te 50-100% więcej.
  • Odpowiedz
@zajcus: z doświadczenia ci powiem, że nawet jak będziesz zajebistym programistą, to po całym roku pracy w firmie dostaniesz przeważnie 500 zł więcej, czasami będzie to 1000 złotych więcej.

Idąc do innej firmy możesz dostać nawet 2000-3000 złotych więcej, jeżeli sobie dobrze wynegocjujesz. Dlatego na początku kariery moim zdaniem warto zmieniać firmę co roku (częściej niż rok źle wygląda w CV), jak ktoś jest ogarnięty to po 3-4 latach dobije
  • Odpowiedz
@xetrov: to jest warte zabawy wtedy kiedy pracujesz w jakims fajnej kontraktowni która sypie projektami jak z rękawa, w przypadku jakiegoś maintenance projektu faktycznie lepiej zmienic prace zeby dostac podwyzke
  • Odpowiedz
@zajcus: Eh, muszę to zrobić. Ten januszex mnie dobija. Obiecują podwyżkę od 5 lat i nic. Przychodzę dzisiaj z wypowiedzeniem umowy. Zobaczymy co szef na to powie. Jestem aktualnie jedyną osobą na dziale która bez niczyjej pomocy da sobie radę, bo reszta to nowe osoby. Miałem je uczyć, ale wali mnie to. Obieram od razu cały mój urlop i wypadam z tego gówna zwanym firmą. Po 16 opiszę wam co
  • Odpowiedz