Wpis z mikrobloga

Mam problem z Microsoft Hyper-V Server 2012 (jako samodzielny system, nie usługa w ramach Windows). Wymieniłem switch z setki na gigabitowca i na tym jednym serwerze nie mogę uzyskać więcej jak 95Mb/s. Ping na ten jeden serwer nigdy poniżej 1ms... Problem jest na maszynach wirtualnych jak i na samym hoście hyper-V. Fizycznie na serwerze kontrolka karty sieciowej wskazuje że połączenie ma 1Gb/s. Problem występuje na kartach zintegrowanych (Emulex OneConnect OCe1400 10 Gb) jak i dołożonych (Intel Ethernet I350-T4). Czytałem że winny może być sterownik karty sieciowej. Ale że obu tak różnych kart? Używam sterowników z Windows Update i ostatnio nawet aktualizowały się od zewnętrznego Intela. Nic to nie dało. Kabel firmowy, 2m, kat. 6. Na tym kablu inny serwer bez problemu wyczerpuje 1Gb/s. Macie jakiś pomysł? Polecicie też jakieś narzędzie pod Windows do monitowania przesyłu w sieci.
#windows #windowsserver #siecikomputerowe #sieci #serwery #informatyka #hyperv
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koliat: przetrzepałem ustawienia kart sieciowych i nie znalazłem żadnej takiej opcji. Jak miałaby się nazywać? Gwarantuję że nic tam nigdy ne było przestawiane, samo automatycznie byłoby ustawione ograniczenie 100Mb/s? A co z pingiem - czemu taki słaby?
  • Odpowiedz
Dzięki za zainteresowanie. Jutro na spokojnie sprawdzę te ustawienia sieciówek. Firewall i antywirusa już wykluczyłem, problem ze switchem też (pod ten sam port na tym samym kablu podpiąłem inny serwer, ustawiłem mu takie samo IP i na tym drugim serwerze ten problem nie występuje)
  • Odpowiedz
@Login_login: jest dużo miejsc w których może być przyczyna, pierwsze wyłączyłbym qos na tej karcie,jeżeli karte masz zintegrowana ze switchem hyperv to też vm queueing wyłącz. Najszybciej będzie odpalić jakieś ubuntu z pendriva na hoscie i sprawdzenie czy na nim też problem występuje.
  • Odpowiedz
jeżeli karte masz zintegrowana ze switchem hyperv

@SystemFound: Tak, wszystkie fizyczne karty sieciowe są vSwitchami (po jednym dla każdej wirtualnej maszyny)

Najszybciej będzie odpalić jakieś ubuntu z pendriva na hoscie i sprawdzenie czy na nim też problem występuje.

@SystemFound: Ale to mi tylko wykluczy problem ze sprzętem? A z tym chyba wszystko jest OK, bardziej doszukuję się problemów w samym systemie Hyper-V, czy konfiguracji vSwitchy, choć prawie wszystko
  • Odpowiedz