Wpis z mikrobloga

Jak zajebiscie jest sie urodzic w kraju anglojezycznym. Od poczatku masz dostep praktycznie do calej wiedzy swiata, nawet jak nie chce ci sie nauczyc zadnego jezyka, to i tak w------e, bo nie musisz, to inni ucza sie twojego.
Nawet jak ty nauczysz sie angielskiego a anglik niemieckiego, to i tak on jest jeden jezyk do przodu, bo zna dwa powazne jezyki, a ty tylko angielski xD
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Murasame: Od dawna to mówie. Dodajmy do tego CZAS. Ty musisz stracić tyle samo czasu na nauczenie sie angielskiego ile anglik straci na nauczenie sie jakiejs profesji, dzięki ktorej mozna zarabiać. I wciąż bedzie do przodu. Ty znasz w 70%, to co anglik zna w 100 od urodzenia, a do tego ma jeszcze profesje
  • Odpowiedz
@JimNH777: tak samo jak ogatniety polak, z ogarnietymi rodzicami... ja tam mowie po polsku i angielsku biegle plus komunikatywnie po niemiecku... Jako polka mam przewage, ze gramatyka i slownictwo zarowno ang jak i niem sa w porownaniu z polskim duzo prostsze, nauka nie byla dla mnie noczym problematycznym anyway
  • Odpowiedz
@Murasame: ah ogolnie tez mialam taki pkt widzenia jakos do 17 roku zycia az moja nauczycielka powiedziala, ze to my mamy przewage, nie uwierzylam. Pojechapam na 17 uro do anglii sama poerwszy raz w zyciu i olazalo sie, ze miala racje.. ludzie znajacy wiecej niz jeden jezyk (niewazne jakie to jezyki) ma wyzszy poziom przyswajania przyswajania informacji. Polecam poczytac poezje rupi kaur po polsku i angielsku, to tworzy wspanialy obraz
  • Odpowiedz