Wpis z mikrobloga

Od czego zacząć zabawe z programowaniem? java,c++? i jak najlepiej się uczyć? kupic jakas polecana ksiazke,czy moze wystarczą tutoriale na necie?

#programowanie
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marooned: bo java ma mały niuans

brak zarządzania ręcznie pamięcią (ten słynny GC)

jest różnica pomiędzy typem wbudowanym a dowolnym (wartość i
  • Odpowiedz
@japer: hmm, w 4 podbazy przerabiałem książkę ANSI C, która jest świetnym wprowadzeniem do C.

Nie widzę problemu by zaczynać programowanie ucząc się Javy. Jeśli ktoś będzie chciał się pobawić w językach niższego poziomu, to wraz z pisaniem aplikacji optymalizacja wejdzie mu w krew.
  • Odpowiedz
@japer: Obecnie w C i C++ nie pisze się większych aplikacji(mówię o aplikacjach klasy enterprise), więc nie widzę sensu, dlaczego zaczynanie od javy jest złe. W niej nie musi się bawić w zwalnianie pamięci, ani wskaźniki.
  • Odpowiedz
@xaxes: @nvll: uczenie się strasznie wysokiego poziomu i "lenistwa" zawartego w języku powoduje to, że człowiek w twardszym języku się gubi.

Jeśli chcesz się umiejętnie poruszasz po językach zarządzanych i niezarządzanych, to warto by było zacząć od niezarządzanego języka. Swoją drogą wybór należy do was czy zaczynacie od javy, czy od cpp, mimo że cpp nie jest taki "enterprise".
  • Odpowiedz
@japer: No właśnie. Nie sądzisz, że dla kogoś kto zaczyna od zera zarządzanie pamięcią może sprawiać kłopoty ? @adziomen chce się nauczyć "filozofi" programowania, a nie danego języka który będzie wykorzystywał np. w pracy. Do tego jeszcze daleka droga i na pewno zmieni język parę razy, przetestuje ich kilka i wybierze najbardziej mu odpowiadający. Na razie niech będzie łatwiej.

W c++ - co sprawia duże kłopoty początkującym. Jest trudne do ogarnięcia.

Inną sprawą są błędy. W Javie jeśli wyjdziesz poza zakres tablicy albo odwołasz się do pustej zmiennej java pokaże wyjątek i już wiadomo gdzie
  • Odpowiedz
@japer: Ja zaczynałem od języków wysokiego poziomu, a obecnie piszę zarówno w językach niskiego poziomu jak np. C i wysokiego jak np. Java, Python i jakoś się nie gubię. Ale chodzi mi o to, że w np. w takiej Javie dużo łatwiej jest zacząć programować. Nie ma problemów z zarządzaniem pamięcią, masz wygodne w użyciu wyjątki i dużo szybciej osiągniesz taki sam efekt w Javie, aniżeli w C++.
  • Odpowiedz
@adziomen: Na poczatek wystarczą kursy z internetu. Potem "Thinking in Java" albo "Java. Podstawy". Korzystałem z tego drugiego. Gdy poznasz podstawy (nie chodzi mi to o ogarnięcie całej książki) znajdź sobie stronę jakiegoś wykładowcy i rób zadania przeznaczone dla studentów. Kursy takie jak: "Wstęp do programowania" , "Postawy programowania" czy coś takiego.
  • Odpowiedz
Ok. Mam kursy, mam tutoriale, książki, etc., ale co dalej? Czytam na bieżąco wszystko, niby łapię, o czym oni to opowiadają, ale jak zacząć praktykę? Ileż można pisać kalkulatorów! :) Jakiś sprawdzony sposób na "wdrożenie się" w język? Słyszałem, że dobrym sposobem jest dołączyć do jakiegoś projektu open source, ale jak się jeszcze nie umie zbytnio programować, to szybciutko przecież można zapaskudzić kod, więc długo taka praktyka nie potrwa :).
  • Odpowiedz