Wpis z mikrobloga

Huawei P30, Android 9.1 - jak wyłączyć wykrywanie twarzy przez aparat podczas robienia zdjęć?

Jestem przekonany na milion procent, że albo nigdy tego nie miałem, albo wyłączyłem tę opcję ręcznie, ale pożyczyłem telefon koleżance, coby mogła porobić sobie zdjęcia, a po zwróceniu mi go zauważyłem strasznie irytującą pomarańczową obwódkę wokół twarzy za każdym razem, gdy aparat wykryje czyjąś facjatę (niezależnie od tego, czy używam tylnego czy przedniego aparatu).

W ustawieniach nic nie ma, a dałbym uciąć sobie rękę, że wyłączałem tę opcję na starszych Galaxy i Xiaomich.

#android #huawei
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie ma Androida 9.1.

A faktycznie, spojrzałem na numer kompilacji EMUI. Android oczywiście 9.

Może Huawei zaktualizował appkę do zdjęć i wprowadził tę funkcjonalność?

@dolOfWK6KN: No właśnie jakiś czas temu była spora aktualizacja aparatu, ale to dobry miesiąc-dwa temu, a problem występuje od kilku dni ( ͡° ʖ̯ ͡°) Masz może jakiś pomysł, za czym mógłbym googlować? Co nie wpiszę "Android camera face detection" czy "face
  • Odpowiedz
@Psychopathy_Red: Jeśli w ustawieniach aparatu nie ma opcji do wyłączenia tej funkcji, to nie da się wyłączyć. Możesz zainstalować inną kamerę albo poczekać aż Huawei stwierdzi, że ta opcja jest potrzebna i ją doda.
  • Odpowiedz