Wpis z mikrobloga

Dzień dobry! Dziś zapraszam Was do wykopywania prostego przepisu na Cicchetti - włoskie przekąski idealne na imprezę i spotkanie ze znajomymi

Cicchetti (czytaj: cziketti) to podobna do hiszpańskich tapas wenecka przekąska, którą zamawia się do szklanki wina w popularnych w Wenecji bacari (osteriach). Lokale zazwyczaj są bardzo małe, czasem są w nich tylko 2 czy 3 miejsca siedzące ale cieszą się duża popularnością u miejscowych :)

W przepisie znajdziecie trochę informacji historycznych o cziketti, instrukcję tego jak wykonać podstawę (można użyć grillowanej polenty lub bagietki) oraz kilka propozycji wykonania cicchetii :) Zastanawiałem się, czy zrobić to wszystko w jednym bardziej ogólnym wpisie, czy rozbić żeby wyglądało to tak jak teraz, że jest jeden główny przepis + poboczne. Tak jak teraz jest chyba czytelniej, a wy jak sądzicie?

W przypadku niektórych, szczególnie w mniejszych miastach może być problem z dostępnością składników, są tam jednak też takie, na które składniki kupicie w prawie każdym markecie :)

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis się Wam spodoba :D Jeśli macie jakieś pytania to piszcie w komentarzach, każdemu postaram się w miarę posiadanej wiedzy pomóc :)

Jeśli zrobicie cziketti to wrzucajcie je na mirko i oznaczajcie mnie oraz tag ;)!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
MG78

_____________________________________

PS

#kuchniamg78 - jeśli ktoś chce to zapraszam również do śledzenia tagu z przepisami :)

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.
MG78 - Dzień dobry! Dziś zapraszam Was do wykopywania prostego przepisu na Cicchetti ...

źródło: comment_6Xwwt6JFlt8C3e5hGVpa7FmZzZHPjKSu.jpg

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Omyłkowo chyba zawołałem też osoby, które wypisały się z wołania przy ostatnim przepisie i nie zawołałem nowych osób, które się na to wołanie zapisały. PRZEPRASZAM, jeśli ktoś się ostatnio wypisywał wypiszę go dziś.
  • Odpowiedz
@peszmerd: Napisałem wyżej, że się pomyliłem i wziąłem listę sprzed aktualizacji po ostatnim wpisie :( Przepraszam.

Przy następnym wołaniu usunę ludzi, którzy zaplusowali wypisanie ostatnio oraz dziś i dodam tych, którzy się zapisali.
  • Odpowiedz
@sqbi_: Jeśli chodzi o książkę to koncepcyjnie jest już mniej więcej wszystko jasne. Dostałem niedawno wyceny z drukarni i wydają się dość wysokie, dlatego będę sprawdzał jeszcze u konkurencji. Może część nakładów włożonych w druk uda się pokryć jakimś placementem w książce, w ogarnięciu tego może pomoże mi mireczek @polny.

Przed drukiem będzie trzeba zrobić wszystkie potrawy jeszcze raz aby je obfotografować, w tym celu muszę trochę zmodyfikować
  • Odpowiedz