Wpis z mikrobloga

@Scaab: Karmcie dalej tymi bajkami ludzi, a uczelnie na informatyce będą pękać z nadmiaru ludzi jeszcze bardziej niż teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

MID to tak od 6k na rękę, a staż/praktykant to już często tysiąc zeta xD Ludzi jest teraz tyle, że za darmo w mniejszych miastach niektórzy nie mogą znaleźć stażu.
  • Odpowiedz
uczelnie na informatyce będą pękać z nadmiaru ludzi jeszcze bardziej niż teraz

@Murasame: Nie ma znaczenia ile ludzi idzie na uczelnię, tylko ile ją kończy i jaki jest ich poziom wiedzy/umiejętności.
  • Odpowiedz
@Murasame: co prawda to prawda - mi w jednej firmie zaproponowali 3 miesięczny "staż" w Warszawie za 2000 brutto bez możliwości negocjacji tej stawki, z możliwością późniejszej pracy jako junior xD Później dowiedziałem się jeszcze kilku kwiatków np takich:, że firma bierze zlecenia i nad niektórymi zleceniami pracuje tylko jeden programista i musi sobie radzić sam. Co ciekawe - w ogłoszeniu wymaga tylko typowo back-endowych rzeczy czyli znajomość SQL + noSQL,
  • Odpowiedz
@Veni: Czyli tak jak w każdej innej branży? Chodzi o to, że nie ma już tak jak parę lat temu, że brali każdego kto wiedział co to jest java albo c++, teraz trzeba coś umieć.

@wykopek12345: Jeśli mam być szczery, to świeżo po studiach wziąłbym te 2k brutto, jeśli oferują później zatrudnienie normalne, bo jak chcesz od razu normalnie zarabiać, to jak sam zauważyłeś, oczekują od ciebie wiedzy jak od
  • Odpowiedz
@Scaab:

https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska/it-rozwoj-oprogramowania/senior-java-developer

wg tej stronki Senior JAVA Developer średnio zarabia 14 000zł brutto czyli niecałe 10000 netto na umowę o pracę

niestety nie oszukiwałbym się, wg mnie mniej więcej netto na UOP:

junior - 2-5k
mid 4-9
senior 7-XX

specjalnie dałem takie kwoty które nachodzą na siebie bo czasem ktoś zarabia mniej w danym języku a jest seniorem a w innej firmie dostawałby tyle będąc midem
  • Odpowiedz