Wpis z mikrobloga

Powoli zbliżam się do etapu w życiu w którym trzeba myśleć o własnym lokum.
Mam dwie opcje: wziąć kredyt na mieszkanie, albo wybudować się za domem rodzinnym na dosyć sporym podwórku.
Aktualnie wynajmuje pokój w mieście wojewódzkim, do którego z domu samochodem mam 20 min drogi
Nigdy wcześniej nie mieszkałem w bloku, ale wystarczyło zamieszkać na studiach, żebym się zniechęcił. Siciny maja uszy, brak miejsc parkingowych, pralki późno nie można puścić, ktoś robi imprezę na pietrze wyżej, pala papierosy na klatce... i długo by wymieniać
Własny dom, to świetna opcja. Z rodzicami nie mam żadnej spiny i sami wstępnie wyrażają swoją aprobatę
Co sądzicie?
#dom #mieszkanie #budownictwo
  • 20
@MagicznyKarolek: no ale o czym tu gadać? Jeden woli mieszkanie w centrum współczesnego życia i bliski dostęp do wszystkiego a drugi dom dalej w spokoju i ciszy.
Żyj tak jak chcesz a nie inni, dla mnie jak jesteś młody lepsza opcja to miasto ale co z tego?
Jak możesz wybudować dom bez kredytu to i mieszkanie kupisz bez kredytu albo z jakimś śmiesznie niskim.
, pralki późno nie można puścić,

@MagicznyKarolek: Można ... tylko trzeba mieć cichą, no i nie nawalone szpadlem kilogramy.

A z rodzicami. To sam jak napisałeś. Jak najbardziej można ale naprawdę baaaardzo mocno to zależy od kontaktów. Jak rodzice są zaborczy i starają się kontrolować ciągle Twoje życie to nie ale z tego co mówisz u Ciebie bardzo daleko od tego.
@MagicznyKarolek:
EDIT:
Istotną kwestią mieszkania w bloku w dobrej lokalizacji jest wygoda. Wygoda że zawsze dojedziesz, że komunikacja publiczna pod nosem, że do sklepu tak blisko że prawie że w piżamie, że Uber czy taxówki tak drogo nie wyjdą, że blisko na pociąg jak gdzieś dalej jedziesz, że dzieciaki mają szkołę pod nosem i same mogą się tam udać że mają kolegów od groma i zawsze z kimś się dogadają bo
@xaliemorph: Dokładnie. Ale lokalizacja przy moim domu rodzinnym i tak jest świetna. Obok dino, szkoła i przedszkole. Właśnie jechałem do wejwodzkiego i liczyłem specjalnie ile minut mi dojazd autem zajmie, wyszło na to, ze w przeciągu 15 min byłem już przy centrum jadąc na S-ce 120km/h. 15 minut drogi od domu rodzinnego mam stacje z której co godzinę jest piciag do centrum wojedzkiego (który jedzie 15 min). Życ nie umierać. I
@MagicznyKarolek buduj tylko weź coś rozsądnie dobierz żeby nie włożyć miliona monet w bezsensowne rzeczy. Polecam parter typu stodoła, dach 2 spadowy, zero balkonów, wykuszy, schodów, pół okrąglych ścian, bez kominów z pompa ciepła lub kablami grzejnymi i rekuperacją, bez pokoju na samochód w bryle, w razie potrzeby kawałek wiaty można dostawić.
Jestem bez baby

@MagicznyKarolek: a co jeśli przyszła baba będzie "miastowa" i za nic nie będzie chciała mieszkać na wsi? :> Albo zbudujesz dom a baba uzna że wszystko źle jest w nim wymyślone? :> Może lepiej bierz mieszkanie, budowę zawsze możesz zacząć w przyszłości, ta działka chyba nie ucieknie?