Wpis z mikrobloga

@koroluk a ja nie jestem fachowcem. Ja chcę cięcia podatków i wydatków. Z zus trzeba wyjść bo to piramida finansowa i z każdym rokiem będzie więcej się trzeba będzie dokładać z budżetu państwa. Każdy powinien pracować na swoją emeryturę. Rozumiem, że podliczyles tak, że każdy nie będzie placil skladek, no przecież zus taki fajny, nie? Pit z akcyzą od paliwa to jakieś
100mld część, z vatu wróci. A pieniądze na emerytury obiecane
o zus tez sie pomyśli...

@Tofinen: no przecież piszę. ZUS zlikwidowany, przez pierwsze 2 lata wyprzedajemy cały majątek państwa (grunty, udziały w spółkach skarbu państwa itd.) żeby zapewnić wypłaty świadczeń. Po tych dwóch latach nadal powinna żyć większość z ponad 5 mln emerytów, nie mówiąc o obecnych 60 latkach, którzy wkrótce do nich dołączą. Warto się zastanowić z czego będą żyć przez następne naście lat życia czy wolny rynek sam wyreguluje?
Prognozy są takie, że za 30 lat na jednego pracownika, będzie przypadać 4 emerytów.

@Tofinen: można linka do takich prognoz? Wg. [raportu Komisji Europejskiej](https://www.rp.pl/Ubezpieczenia/307019945-Ponure-prognozy-emerytalne.html?template=restricted&grantedBy=preview&) za 30 lat w Polsce będzie prawie tyle samo płatników składek co emerytów. Ty piszesz o 4 razy większej liczbie