Wpis z mikrobloga

#programowanie
Skopiowane z mojego poprzedniego wpisu więc zaczęte od d. Strony.

W ogóle to opowiem coś o sobie, i z chęcią wysłucham opinii, porad.
Najpierw słowem wstępu o mnie. Pracuje od 3 lat w rafinerii, praca jest bardzo nie wdzięczna, pod względem zarobkowym, a wymagania są bardzo duże. Praca 3 zmianowa, egzaminy, ciągła nauka, wszystko trzeba mieć w małym palcu. Często też stresująca. Nie zdziwię chyba nikogo, że w karcie zagrożeń w pracy wszędzie jest chyba smierć?
Stwierdziłem, ze muszę coś zmienić bo jak tak dalej pójdzie to się tam zasiedzę. A, że zawsze lubiłem siedzieć na PC, bawiłem się kiedyś w robienie strony( nawet teraz kuzynowi poprawiam stronę jego sklepu i ja modernizuje ), programowanie C++ jakieś proste gry itd. A co za tym poszło to zapisałem się na studia informatyczne zaocznie, 4 letnie inżynierskie.
Chciałbym jak najszybciej ta prace w sumie zmienić, nie wiem jak zacząć jak itd. Od paru miesięcy uczę się z kursów online na YT - C++.
Ale nie jestem w stanie powiedzieć czy to byłoby moje docelowe miejsce.
W jaki sposób mogę znaleźć pracę, może inaczej, w jakiej dziedzinie programowania najłatwiej wejść?
Szczerze mówiąc jakby były zarobki na start 3.5k na łapę to jestem w stanie już ją zmienić bo niewiele więcej teraz mam. A jak już zmieniać chce to z głowa, żeby mój plan finansowy nie ucierpiał na tym.
Mam skłonności do samodoskonalenia, w wolne dni siedzę i uczę się C++ czy tez nawet matematyki xd, angielski potrafię wydaje mi sie na dobrym poziomie matura z ustnej na 98%.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VendeusV13: najłatwiej pewnie będzie z frontendem - jakiś js + angular/react/vue + html + css i coś powinno sie znaleźć nawet bez dużego doświadczenia. Naklep kilka typowych projektów w stylu jakiś klon instagrama czy cos i gdzieś się dostaniesz o ile będziesz szukał w jakimś dużym mieście
  • Odpowiedz
@wqdqweff: niestety jeżeli się jest odpowiednio nachalnym i ma szczęście to po kilku filmikach z yt można i więcej dostać. Co więcej, pracowałem kiedyś z juniorem, który swoje taski realizował w ten sposób, że szukał tutoriala na yt, co chwilę zatrzymywał film i przepisywał kod. Zbyt długo nie popracował ale i tak xd
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@VendeusV13: cpp to dobry wstęp do programowania jako całości, bo pozwala zrozumieć jak to wszystko działa dosyć niskopoziomowo. Jest jeden haczyk, łatwo zniechęca i pracy w tym za wiele nie ma. Natomiast w przyszłości łatwiej będzie Ci przeskoczyć na języki wyższego poziomu - i tu już do wyboru do koloru, ale jeżeli umiesz myśleć to w każdym języku sobie poradzisz. Skille z googlowania też są przydatne ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@aso824 cpp jest dobrym wyborem jak chcesz zostać wyborowym informatykiem lub pracować przy bardziej ambitnych projektach, za to jest kiepskim wyborem jak chcesz robić karierę i zarabiać szybko duży hajs
  • Odpowiedz
@VendeusV13 Dobry bo zrozumiesz wszystko dogłębnie, ale zły bo współcześnie nie musisz niczego rozumieć dogłębnie, już od dawna większość programistow nie ma pojęcia o rzeczach ktorych uczy cpp bo jest to najczęściej niepotrzebne.
Czy zniechęcający to zależy od Ciebie, niektórych wciagnie, inni pójdą prostsza droga na skróty.
  • Odpowiedz
  • 1
@Passer93 wychodzę z założenia, że jak chce byc programistą, to chce rozumieć co robię. A nie klepać w klawiaturę zapamiętane kody i potem rozkminiac nie wiadomo ile jak zastoj bedzie z jakiegos nowego problemu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@VendeusV13: dobre podejście i jeżeli masz odpowiednio dużo motywacji to tak rób. Moim zdaniem jeżeli programista nie wie jak właściwie działa referencja czy zarządzanie pamięcią, to w językach wyższego poziomu też nie dojdzie do wysokiego poziomu bo nie zrozumie GC (nie dotyczy programistów gdzie takie rzeczy są raczej niepotrzebne typu SQL)
  • Odpowiedz