Wpis z mikrobloga

No dobra, to teraz do zwolenników #zus od dochodu, wysokie #podatki by dowalić #januszebiznesu - pełno takich na wykopie. Mam do Was pytanie. Czy i z czego ZUS mi zapłaci emeryturę, skoro będę płacił np. 5000zł na ZUS, a w pewnych okresach (np. dobry deal handlowy), ZUS mi odciągnie 100k. Czy możesz mi zagwarantować, że ZUS będzie płacił mi po 30 tysięcy złotych emerytury? Czy może motłoch za 30 lat zdecyduje, że każdy będzie miał równą emeryturę bo... "każdy ma ten sam żołądek"? Prawda jest taka, że okradną nas z naszych pieniędzy, by rozdzielić to na nieróbstwo i patologię, po czym system emerytalny i tak upadnie.

Nasz kraj, to #!$%@? złodziejstwo obsrane gównem.

#polska #ekonomia #gospodarka
  • 77
Czy możesz mi zagwarantować, że ZUS będzie płacił mi po 30 tysięcy złotych emerytury?

@prohackuser:

a czy Ty możesz mi zagwarantować, że pracując na UoP i płacąc PROCENTOWO ZUS (a więc wystarczy, że będę zarabiał ok 5k brutto i już płacę więcej ZUSu, niż polscy biznesmeni), będę miał adekwatną emeryturę?

Czy ktokolwiek może cokolwiek zagwarantować? No nie, ale czy to jest jakiś argument przeciw? Może za 20 lat wybuchnie wojna atomowa,
@BrockLanders: a dlaczego mam płacić więcej niż gość na UOP, skoro ta kasa zostanie później rozdana?
spoko! niech zrobią przymus składek, ale na ROR, w złoto, cokolwiek :D
wtedy moja kasa, będzie moją kasą... a Twoja będzie Twoją

emeryci nie będą polować na gołębie, utrzymają ich dzieci i VAT po likwidacji wszystkich socjali
@prohackuser: Ale ja nie postuluję podwyższenia ZUS dla przedsiębiorców. Po prostu śmieszy mnie to, jak to oni przedstawiali się, że są "biedni" bo im ZUS znowu skoczył o 100 PLN (bo średnia krajowa w górę).

Dodatkowo jakoś nie słyszałem by ci na JDG krzyczeli, że to źle że etatowcom chcą znieść limit ZUS (w zeszłym roku i w tym) - Ci co mają pracowników specjalistów to i owszem protestowali bo to
@Nie_znany: @boryspo:
To czy przedsiębiorca ma L4, urlop zależy tylko od niego:) Całe ryzyko rekompensuje mu 100% udział w zyskach. Etatowiec może zarobić dla firm w jednym miesiącu 1 tys czy 5 mln zł i dostanie za to cały czas taką pensję. Przedsiębiorca zarobi te 5 mln to wszystko jest jego. To chyba powinno wystarczyć. Prawda?

Nawet jeśli cały zysk dla właściciela waszym zdaniem nie wystarczy i naprawdę chcemy utrzymać
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@boryspo: gdyby to było nielegalne to już samo założenie takiej działalności powinno być nie możliwe. Gdy coś nie jest zabronione, jest jednocześnie dozwolone
@boryspo: To może lepiej zamiast się domagać podwyższenia danin osób JDG, to domagać się zmniejszyć koszty pracy na etacie? Czyż nie? Ale Polska mentalność właśnie jest taka, nie żebym ja miał lepiej tylko sąsiad gorzej.
Ale ja nie postuluję podwyższenia ZUS dla przedsiębiorców. Po prostu śmieszy mnie to, jak to oni przedstawiali się, że są "biedni" bo im ZUS znowu skoczył o 100 PLN (bo średnia krajowa w górę).

Dodatkowo jakoś nie słyszałem by ci na JDG krzyczeli, że to źle że etatowcom chcą znieść limit ZUS (w zeszłym roku i w tym) - Ci co mają pracowników specjalistów to i owszem protestowali bo to ich pieniądze
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl:

Jak powstrzymacie ludzi jak z mojego przykładu wyżej którzy pracują na etacie a udają firmę dla niższych podatków i ryczałtowego ZUS? Czy może to normalne, że ludzie z bardzo dużymi przychodami jak na polskie warunki przerzucają koszty utrzymania systemu emerytalnego na tych co zarabiają kilkukrotnie mniej od nich i tych co siedzą na etatach i płacą wielokrotnie więcej ZUS?

Jeszcze raz - obecnie ZUS to jest składka na swoją emeryturę.