Aktywne Wpisy
pieknylowca +258
Cyrk dla gawiedzi: normalnie jeżdże samochodem do pracy ale dzisiaj w celach propagandowych pokaże jak to fajnie się jeździ tramwajem. Ciekawe czy wygonili wszystkich z tramwaju do tej ustawki. Czy może pan Czajkowski chciałby się równie chętnie obok żula przejechać. #warszawa #polska #bekazlewactwa #polityka
Tumurochir +175
Jestem po seansie Zielonej Granicy. Przyznam, że trailery tego filmu mnie zniechęciły, a wręcz odniosłem wrażenie że będzie to propagandowe gówno pokroju Smoleńska, tylko w drugą stronę. Jednak po sraczce PiSu w związku z tym filmem postanowiłem się na niego wybrać i bardzo dziękuję PiSowcom za promocję, bo pozytywnie się zaskoczyłem.
Najpierw zacznijmy od strony technicznej. Film jest w stylistyce czarno-białej i prawdopodobnie reżyserka uznała, że dzięki temu będzie on odbierany jako
Najpierw zacznijmy od strony technicznej. Film jest w stylistyce czarno-białej i prawdopodobnie reżyserka uznała, że dzięki temu będzie on odbierany jako
Już trzecia osoba zapytała mnie o wojnę handlową amerykańsko-chińską: Kris co o tym uważasz, co powinienem wiedzieć, czy powinienem się przejmować? Zanim kolejna osoba spyta może publicznie odpowiem pytaniem na pytanie. A czy ty albo ja sprowadzamy do Chin 100 000 baryłek ropy naftowej? Albo z Chin do USA 1000 ton stali? Pozdrawiam.
#usa #chiny #azja #ekonomia #gospodarka #finanse #swiat #handel
Nie uważam się za ignroanta. Ale jak najbardziej uważam się za osobę, która nie zamierza zajmować sobie głowy sprawami na które i tak nie mam żadnego wpływu. Natomiast to coś innego niż ignorancja.
Dotyczy ale może w 0,001% w porównaniu z osobami, które importują/eksportują na skalę masową stal, ropę itp. A na moje życie i mój portfel myślę, że 100x większy wpływ będzie miało, gdy w weekend będę kupować buty, żeby za nie wydać rozsądną kwotę.
przykład z butami jak najbardziej trafiony
ludzie, którzy nie wiedzą czym karmić 3-tygodniowe króliki minaturki to też ignoranci?
Jezeli zapytasz sie mnie jak sie karmi te kroliki to odpowiem "nie wiem, nie interesuje sie tym" zamiast "a po co Ci to wiedziec? Przeciez sa biedne dzieci w Afryce". Widzisz roznice?
To
taka wypowiedź raczej nie jest kierowana do ludzi zainteresowanych, "hobbystów"
@adam-antoszewski: TO, że nie dotyka cię bezpośrednio nie znaczy, że cię nie dotyczy. No chyba, że jesteś pustelnikiem z bieszczad.
nic nie zmieni, to że będziesz wiedział dokładnie jakie były przyczyny wypadku i ilu rannych, ani twoje rozeznanie nie pomoże w szybszym rozładowaniu korka. wystarczy, że wiesz "no, jest takie coś"
Nie mamy wplywu na wiekszosc wydarzen, aczkolwiek nie
W globalnym świecie oczywiście, że w jakimś stopniu wszystko dotyczy wszystkiego. Tyle, że w tym przypadku oceniam, że dotyczy mnie czy panią Zofię ze spożywczego w minimalnym stopniu.
Że tak porównawczo powiem, nie jestem osobą, która śledzi z wyprzedzeniem ceny ropy naftowej - czy 10 gr w tą czy w tamtą, mam tu na myśli jako zwykły użytkownik pojazdu. Na zapas do baku i tak nie naleję paliwa, gdy będzie
@padobar: Mogę strzelać, że nie masz żadnego pojęcia o tym jakie będą skutki ekonomiczne tej wojny, bo tego nie wie nawet Trump z Jinpingiem. Efekty da się zmierzyć dopiero po fakcie. Ale mnie jako zwykłego zjadacza chleba już dotyka i widzę, że na tym tracę. Na inne efekty przyjdzie jeszcze trochę poczekać ale nie znaczy
No ale nawet jeśli cena jakiegoś produktu wzrośnie z powodu wyżej wzmiankowanej wojny handlowej, to albo kupisz ten produkt/usługę, albo nie kupisz, albo ewentualnie poszukasz jakieś alternatywy. Natomiast szczegółowe śledzenie tematu tej wojny handlowej w niczym tu nie pomoże, ani niczego nie zmieni.
Są produkty, które nie mają alternatyw bo np USA ma firmy które mają monopol na świecie a produkują z Chińskich surowców. Zdrożeje przede wszystkim każdy przedmiot który ma np procesor. W innych aspektach wojna handlowa może doprowadzić do wzrostu cen surowców bo Chiny mają bardzo
No straszne rzeczy, codziennie rano chodzę na zakupy kupić po 5 procesorów.
Wszystko co jest amerykańskie z produkcją w Chinach będzie miało wpływ na cenę także na rynku europejskim. Wojna handlowa odbije się