Wpis z mikrobloga

@varmiok: w sumie racja, chociaz mega mnie trigeruje jak widze kaczynskiego ktory mowi o podniesieniu dwukrotnie minimalnej i ze dzieki temu dogonimy niemcow gospodarczo xD
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Nawet na wykopie widać że naród jest dość tępy jeśli chodzi o ekonomię ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dla większości ludzi 2 zł w 2000 roku jest równe 2 zł w 2019 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
hattrick kaczynskiego... ja pierd0le w jakim ja kraju zyje () rzadzacy nie maja pojecia o podstawach ekonomii i mowia o dobrobycie... ch0ja w dupie a nie dobrobyt zobaczycie

@MangoZjem:

Mikke zrobił straszną rzecz - ludzi, którzy o sprawie nie mają najmniejszego ale to najmniejszego pojęcia, przekonał, że się na niej świetnie znają. Należy mu się za to bardzo wyrafinowana egzekucja.

https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/comment/302917/#Comment_302917
  • Odpowiedz
@krzychol66: no chyba zartujesz, ze bede czytac caly watek bo sie odniosles do randomowego komentarza z ktorego nic nie wynika ;P

ogólnie patrze na program KO i nie jest lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@varmiok: racja, najgorzej ze teraz kazdy chce rozdawac pieniadze bo ludzie to kupuja. Najbardziej zgodny z moimi był program gwiazdowskiego
  • Odpowiedz
@MangoZjem:
1. Nie zgadzam się
2. Uważam, że jesteś jedną z osób, którym Mikke wmówił, że się znają na ekonomii, gospodarce i przedsiębiorczości i tym samym skrzywdził.
3. 2/3 dyskusji pod linkiem jest właśnie o tym: hattricku, jego wpływie na przedsiębiorczość i w ogóle znaczeniu przedsiębiorczości w nowoczesnej gospodarce.
  • Odpowiedz
@krzychol66: Nigdy w zyciu nie sluchalam co mowil Mikke, chyba ze bylo to cos smiesznego i memicznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No wiec podyskutujmy. Zalozmy, ze w ciagu 3 lat minimalna wzrosnie do 4k. Obecnie dla pracodawcy zatrudniajacego pracownika za minimalna to ~2700zl z czego kwota brutto to 2250. W 2023 bedzie to kwota ~4800 Pracownik odczuje 1k podwyzki a pracodawca 2k dodatkowych kosztow co w
  • Odpowiedz
@MangoZjem: A mówiłem, żeby najpierw przeczytać dyskusję pod linkiem.
Tam jest konkretna kontrargumentacja dawana przez ludzi gospodarczo aktywnych.
1. Pensja minimalna 2700 obecnie dotyczy stosunkowo małej grupy pracowników. Głownie wokół rolnictwa. Podniesienie minimum niewątpliwie zwiększy cenę pracochłonnej żywności.
2. Większość przedsiębiorców płaci znacznie powyżej minimum, bo takie są realia rynkowe. Tyle, że część z nich płaci minimum oficjalnie, a resztę pod stołem. Wzrost minimalnej płacy dla nich oznacza, że wszystko
  • Odpowiedz
1. Pensja minimalna 2700 obecnie dotyczy stosunkowo małej grupy pracowników. Głownie wokół rolnictwa. Podniesienie minimum niewątpliwie zwiększy cenę pracochłonnej żywności.

@krzychol66: tak ale do pensji minimalnej 4800 nie beda podnosic tylko ci ktorzy placa 2700 ale rowniez ci ktorzy placa miedzy 2701 a 4799 (oczywiscie wszystkie kwoty w zaokragleniu) a tych juz jest wiecej bo 4k brutto niebezpiecznie zbliza sie do sredniej.

2. Większość przedsiębiorców płaci znacznie powyżej minimum, bo takie
  • Odpowiedz
@krzychol66: a co, sam bezmyslnie skopiowales i nie wiesz co to oznacza? dyskutuje z Toba a nie z ludzmi z forum z ktorym nie mam nic wspolnego. Skoro podejmujesz dyskusje to dawaj mi konkrety a nie kazesz przeczesywac inne fora bo to Ty bronisz swojego zdania, chociaz z tego co widze malo skutecznie
  • Odpowiedz