Aktywne Wpisy
heksengerg +167
PeterWeiss +553
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
@GalNoname: aplikacji zbyt wielu nie ma - jest duolingo z angielskiego na niderlandzki, ale idzie strasznie mozolnie. Napisz w jakim mieście/okolicy mieszkasz najpierw. Inne możliwości są w dużych miastach, inne przy granicy z Belgią (ja jeżdżę do Belgii na kurs).
Komentarz usunięty przez autora
Mieszkam w Hadze. Szukam czegoś konkretnego, mógłbym wydać trochę więcej pieniędzy, ale uważam, że to bardzo dobra inwestycja. W tych wszystkich aplikacjach i darmowych kursach jakiś nie czuję się pewnie. Nie wiem od czego mam zacząć.
Jak wyglądają takie kursy?
@Tuff Jak to wygląda i jakie są koszta?