Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +342
To jest najlepszy gif w historii polskiego internetu, deal with it.
Bodajże kabarety w Opolu 2006, Janusz z wąsem nie wyrabiający ze śmiechu na pierwszym planie. Syn, znajomy albo jeszcze ktoś inny obok buja się do przodu i w tył tak jak on. W lewym górnym rogu gość niczym z ruskiej mafii wypuszcza dym z papierosa z wyrazem twarzy zażenowania miejscem, w którym się znalazł. Całość dopełnia logo TVP1.
#polska
Bodajże kabarety w Opolu 2006, Janusz z wąsem nie wyrabiający ze śmiechu na pierwszym planie. Syn, znajomy albo jeszcze ktoś inny obok buja się do przodu i w tył tak jak on. W lewym górnym rogu gość niczym z ruskiej mafii wypuszcza dym z papierosa z wyrazem twarzy zażenowania miejscem, w którym się znalazł. Całość dopełnia logo TVP1.
#polska
źródło: temp_file4898143627314889059
Pobierz
ibleedforyou +1
Moglibyście być z osobą z którą nie macie wspólnych tematów, mało piszecie ze soba a na żywo głównie jest cisza? xd

Hej, niedawno zacząłem naukę i robię sobie proste zadania z różnych poradników. I mam pytanie co do jednej konstrukcji, która co prawda daje poprawny rezultat, ale nie jestem jej w 100% pewny (Visual Studio też nie i daje ostrzeżenie xd)
Zadanie : Wylosuj 2 liczby z przedziału 1 do 10. Wypisz “tak”, jeżeli pierwsza z nich jest większa od 5, a ich suma, większa od 10.
mój kod
{
rand1 = (Random.Range(1, 10));
rand2 = (Random.Range(1, 10));
if (rand1 < 5) ;
else if (rand1 + rand2 > 10) { Debug.Log("tak"); }
}
A pytanie konkretnie o trzecią linijkę kodu, bo Visual Studio pisze że wystąpiła pusta instrukcja, ale z tego co rozumiem to definiuje ona przejście do else if. Czy to na pewno dobrze wszystko, czy przez przypadek kod działa?
Kod sugerowany z zadania wygląda tak
{
int rndA = Random.Range (0, 10);
int rndB = Random.Range (0, 10);
if (rndA > 5 && (rndA + rndB) > 10) {
Debug.Log ("tak");
}
Tak jak piszesz gdybyś użył <= to wszystko byłoby poprawnie tylko nieczytelnie. Puste instrukcje łatwo przegapić dlatego VS ostrzega, dodatkowo lepiej stosować dokładnie takie porównania jakie są wymagane.
Jak jest że większe od 5 to x>5 bo jeśli zaczniesz kombinować i przekształcać narażasz się na błędy co właśnie wystąpiło.
Jeśli już
@Karpaj: tak. Kod się pisze dla ludzi, nie dla komputerów.