Wpis z mikrobloga

Miał ktoś doświadczenie w programowaniu w Clojure albo innym Lispie? Zainteresował mnie w nim REPL i całkowiecie inne podejście niż reszta języków ze składnią opartą na { }. A połączenie JVM z JS poprzez ClojureScript wydaje się ultimate rozwiązaniem pod WebDev.
#programowanie #clojure
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ascalon ja pisałem projekt w Clojure i bardzo przyjemny język. co chcesz wiedzieć?

@Hauleth jednak mimo wszystko poza REPLem zaś znaczące różnice między językami. Clojure jako jeden z niewielu języków jest tak mocno "modułowy" - przykład pattern matching. w każdym języku funkcyjnym pattern matching to podstawowa konstrukcja. ale w Clojure trzeba sobie to doinstalować. tak :-)

ogólnie jest to bardzo ciekawe jak Clojure działa, a w tym jak podobny bardzo
  • Odpowiedz
w każdym języku funkcyjnym pattern matching to podstawowa konstrukcja

@secret_passenger: polemizowałbym, z reguły występuje, bo jest bardzo przydatną konstrukcją, ale nie jest "wymagane". Z tym doinstalowywaniem to też nie wiem czy to takie fajne, z jednej strony powoduje, że core języka jest dość małe i zgrabne, ale z drugiej strony, tak jak powiedziałem, jest to dość użyteczna konstrukcja. To samo możnaby powiedzieć o całej reszcie core, bo przecież let też
  • Odpowiedz
@Hauleth pewnie że ma to swoje wady. mnie to mocno zdziwiło na samym początku, bo też miałem wrażenie że "powinno być w Core". ale w Ruscie np nie ma na std decimala :-)

co do tego mechanizmu - jest on całkiem fajny jak się popatrzy potem razem na Clojure i ClojureScript. możemy mieć ten sam kod - teraz to co w Clojure będzie u nas działać na jednej maszynie na wieki
  • Odpowiedz
@secret_passenger: czy rzeczywiście Emacs jest do niego tak dobry i warto go się nauczyć? Jak wygląda używanie bibliotek Javy, gdzie warto zajrzeć po dokumentację. Ogarnąłem już Leina i zacząłem czytać jedyną książkę o Clojure jaką znalazłem.
  • Odpowiedz
@ascalon tak. warto zainwestować w Emacsa. ja polecam gotowy config tzn Spacemacs. poszukaj. osobiście z racji wieloletniego używania Vima używam właśnie bindingow Vima.

tak, Emacs do Clojure jest bardzo dobry. i dużo lżejszy niż inne alternatywy.

na resztę odpiszę później (jestem w podróży).

jaką książkę czytasz?
  • Odpowiedz
ale w Ruscie np nie ma na std decimala

@secret_passenger: a po co? Jak często się używa decimali? Zwłaszcza w niskopoziomowym. A większy std to większy problem z portowaniem.

ja polecam gotowy config tzn
  • Odpowiedz
@Hauleth

po co to wiesz... to tak jak z pattern matchingiem - spokojnie można się obejść bez tego. ale czy to ma sens? dla Ciebie Decimal jest zbędny a dla wielu osób nie.
Rust nie jest tylko do programowania niskopoziomowego - jest jednym z języków wspierających web assembly a plan jest taki by to służyło nie tylko do portowania gier. sporo firm robiących aplikacje biznesowe chce inwestować w webasm i już to powoli robi. więc ten Decimal to nie jest taki głupi pomysł.
a binarki Rusta i tak są tragicznie duże :-)
  • Odpowiedz
@ascalon teraz tak sobie myślę że może niepotrzebnie faktycznie napisałem z takim entuzjazmem o Emacsie. ja jednak przesiadłem się w miarę bez bólu - jak ktoś kto wiele lat używał Vima (a podczas pracy z Emacsem używam Vimowych klawiszy).

nie próbowałem jednak niczego innego więc trudno mi coś polecić. może spróbuj Intellij Community? jest za darmo i powinno mieć jaka plugin do Clojure.

wydaje nie się że niepotrzebnie koncentrować się na początku na dwóch rzeczach i na języku i na edytorze - chyba najlepiej jednak wybrać coś w czym będziesz czuł się w miarę komfortowo.
  • Odpowiedz
@secret_passenger: używam VS Code ale juz mam zainstalowanego spacemacsa i zacząłem zintegrowany tutek. Łapanie za myszkę przez cały dzień męczy nadgarstek. Kiedyś próbowałem Vima i wydawał mi się bardziej intuicyjny, insert mode jest trochę lepszy tak czuje. Trzymanie tego controla i alta co chwila trochę średnie ale zobaczę jak będzie wychodziło w praktyce
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ascalon: w przypadku vscode jest plugin o nazwie Calva, podobało mi się, że dowolna funkcja może być przetestowana przez repl z poziomu pluginu i wyświetlana obok kodu. W przypadku Clojurescript polecałbym rozejrzeć nad shadowcljs, który by spełniał zadanie jako narzędzie do budowania. Shadowcljs miał bardzo ok wsparcie dla ekosystemu npm w porównaniu do innych rozwiązań, kiedy ostatnio go używałem.
  • Odpowiedz
@ascalon: jak najbardziej polecam clojure/clojurescript do web developerki. po ponad 5 latach pracy na takim stacku nie wyobrażam sobie pracy bez REPLa. emacs jako "IDE" jest ok, chociaż z biegiem czasu obserwuję jak większość kolegów przechodzi albo na Atoma (+proto-repl) lub środowisko IntelliJ (+Cursive).
  • Odpowiedz
Męczę się strasznie z Emacsem (spacemacs), instaluje pakiety a on je sam odinstalowuje przy boocie przecież to k---a jakaś parodia xD

Próbuję zrobić konfigurację pod Reacta z eslintem. Totalna masakra, nic nie działa, po dodaniu kilku linnijek do pliku init przestał w ogóle rozpoznawać pliki .js i składnię. Innym działa a mi nie xD

W VSCode klikasz i jest, poprostu działa tutaj k---a jak zwykle wszystko co powiązane z GNU i śmierdzielami pokroju Stallmana jest niezdatne do użytku jeśli nie spędzi się na tym tygodnia naprawiając gówniane błędy przy basic czynnościach. Tego dokładnie się spodziewałem po tym edytorze xD

Open
  • Odpowiedz
@ascalon: zgadza się. emacsa docenisz dopiero po kilku latach pracy z innymi edytorami. a konfigurować go będziesz całe życie. jak te pakiety instalujesz?
  • Odpowiedz
@umrzyk: już doceniam bo przełączyłem się na tryb VIMa i praca jest turbo szybka.
Pakiety to: web-mode, flycheck - tego odinstalowuje jako orphan package i nie może go znaleźć jak dam w init (require 'flycheck), add-node-modules-path, emmet-mode.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ascalon: jak instalujesz pakiety? edytujesz config? jeśli tak to w większości powinieneś działać raczej na layerach.

Emacs odinstalowuje pakiety tylko jak czegoś nie ma w konfiguracji.

w-------a mnie takie wstawki jak "śmierdziel Stallman" i cała reszta głupot. nie chcesz - nie korzystaj. po co pisać takie głupoty? nikt Cię nie zmusza do Emacsa. używaj czego Ci wygodnie
  • Odpowiedz